"Ъ": Декларація пройдеться кварталами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Декларація пройдеться кварталами

Казна та Політика
520
У Верховній Раді зареєстрований законопроект, що зобов'язав чиновників з 1 квітня щокварталу декларувати доходи і видатки із вказівкою інформації про членів сім'ї. Крім того, організації, які торгують рухомим і нерухомим майном, повинні будуть повідомляти до податкових органів про всі операції чиновників. Але депутати доки не готові підтримати такі поправки.
Вчора депутати фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Ярослав Джоджик, Іван Заєць і Юрій Костенко зареєстрували законопроект №5493-I, що пропонує змінити закон "Про основи запобігання і протидії корупції", який набуде чинності 1 квітня. Закон зобов'язав декларувати доходи громадян, уповноважених на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування, зокрема президента, прем'єр-міністра, голів Верховної Ради, СБУ, Нацбанку і депутатів всіх рівнів.
Пропозиція змін розширює умови декларування. Посадові особи повинні будуть подавати до податкових органів дані про майно, доходи, видатки, фінансові зобов'язання, у тому числі за кордоном, щокварталу: до червня - за I квартал, до вересня - за II, до грудня - за III, до квітня наступного року - за IV. Крім того, декларанти повинні вказувати такі ж дані про членів своїх сімей (чоловіка або дружину, а також прямих родичів).
Крім цього, депутати пропонують, аби чиновники звітували і про майно, товари і послуги, отримані безкоштовно або узяті в тимчасове користування. А органи влади, підприємства та організації, які здійснюють операції або дії з придбання декларантом у власність або оренду майна, послуг або робіт вартістю понад 100 не оподатковуваних податком мінімумів (1,7 тис. грн.), повинні будуть протягом 20 днів з моменту операції повідомляти про неї до Державної податкової адміністрації.
Джерело в Мінфіні вважає прийняття запропонованих норм недоцільним, оскільки щоквартальна подача декларацій заблокує роботу податківців. А ідентифікація чиновника при купівлі майна не реалізовується на практиці. "Виходить, що депутат повинен в автосалоні показати посвідчення. Цього не буде", - вважає співрозмовник. Він пропонує спочатку ввести "нульову" декларацію з описом всього майна чиновника.
Співавтор законопроекту Іван Заєць сумнівається в перспективі швидкого прийняття поправок. "Не всі готові вводити інститут декларування витрат, але потрібно створювати відповідну атмосферу в цьому напрямі і готувати громадськість", - вважає він. Заступник глави комітету Верховної Ради з питань боротьби із організованою злочинністю і корупцією Микола Джига (Партія регіонів) також упевнений, що розширювати умови декларування доки не варто. "Закон в квітні лише набуде чинності, і ми ще не знаємо, як він працюватиме. Має минути час, і тоді вноситимемо поправки, тому що будь-який закон не може бути досконалим на 100%", - сказав Джига.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас