Банки витримали дев'ятий вал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки витримали дев'ятий вал

Казна та Політика
1727
На думку президента Асоціації українських банків (АУБ) Олександра Сугоняка, стан банківської системи за підсумками 2009 р. найкраще характеризується словосполученням "жив, курилка". Але новому уряду дістанеться цілий букет наслідків торішнього обвалу і нераціональної політики своїх попередників.
За даними АУБ, після інформаційної атаки на Промінвестбанк наприкінці 2008 р. з банківської системи протягом двох кварталів була вилучена кожна п'ята гривня, тоді як і кожної двадцятої цілком достатньо, аби систему розгойдало. Але вже в травні 2009 р. поновилось надходження депозитів фізичних осіб, і до кінця року їх приріст склав 17,5 млрд. грн. "Кошти на поточних рахунках фізосіб почали відновлюватися ще раніше - в березні, і зросли на 16 млрд. грн.", - уточнив Сугоняко.
Як іронізує глава АУБ, "це означає, що гроші в населення є, хвала виборам, ганьба інфляції". Проте, оскільки приріст коштів на поточних рахунках значно перевищує у відносних показниках приріст строкових депозитів, довіра населення до системи істотно підірвана.
Водночас обсяги депозитів юросіб продовжували знижуватися, хоча повільнішими темпами, а кошти на їх поточних рахунках зросли всього на 3 млрд. грн. "А ось в підприємств грошей немає, ганьба виборам, - розвиває думку Олександр Сугоняко. - Заводи не голосують, тому позиція влади відносно них була "дай грошей, дядько".
Одночасно зросла і частка проблемних кредитів. Загалом по системі їх обсяг досяг 70 млрд. грн. і за рік виріс майже в чотири рази, склавши 9,1% кредитного портфеля. Ще 100 млрд. грн. віднесено до категорії "сумнівних", але можуть почати приносити банкам прибуток, якщо економіка найближчим часом запрацює.
Тому банки були змушені залучати капітал для формування резервів і збільшили статутники сумарно на 38 млрд. грн., з яких майже половина пішла на підтримку штанів державних банків, яких тепер уже чотири. "Власний капітал при цьому знизився, тобто все збільшення пішло на формування резервів", - зазначив президент АУБ.
Попри певну стабілізацію в секторі, в 2010 р. новій влади доведеться зіткнутися з цілим комплексом наслідків необачних рішень передвиборчого популізму. Зокрема, проблемою в квадраті залишиться робота з простроченою заборгованістю з кредитів - програми рекапіталізації, налагодження прозорої роботи колекторних агентств, бюро кредитних історій, ухвалення рішення про створення або нестворення санаційного банку, про який так багато говорили. "Мертві мають бути поховані", - упевнений Сугоняко.
Крім того, уряду доведеться визначитися із стратегією відносно нових держбанків, простежити за тим, аби кошти, направлені на рекапіталізацію, попали в реальну економіку, а не на валютний ринок, і максимально сприяти відновленню кредитування підприємств. Загалом, роботи - непочатий край.
Як зазначив заступник голови фінансового комітету парламенту Станіслав Аржевітін, в 2010 р. боротьба за повернення коштів населення до банківської системи має бути піднята до рівня питання національної безпеки, а не оголошена внутрішньою проблемою фінансового сектора. "Гроші, які пішли з банків, пішли з економіки і перекинулися в тінь і на валютний ринок. Якщо підрахувати реальні втрати, яких зазнав кожен українець через відтік депозитів, то показник інфляції можна сміливо множити на два", - вважає він.
Втім, на думку глави аналітичного відділу компанії "Синком Капітал" Володимира Дінула, тенденція збільшення обсягу депозитів в гривні матиме продовження, ставши основним індикатором відновлення довіри до банківського сектора країни в 2010 р., хоча загальна ситуація далека від оптимістичної. "Говорити про відновлення кредитування економіки не доводиться. За минулий місяць кількість кредитів, виданих банками юрособам, скоротилася на 2%, і подібні тенденції переважатимуть впродовж всього першого півріччя, - говорить він. - Проте можна виділити поліпшення в сегменті депозитів фізичних осіб - гривневі вклади цієї категорії клієнтів зросли на 0,9% і досягли 100 млрд. грн." В той же час зростання депозитів в іноземній валюті за той самий період склало 9,5%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас