Постанова: Держагент з забезпечення експорту й імпорту зерна в Україні визначатиметься на конкурсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постанова: Держагент з забезпечення експорту й імпорту зерна в Україні визначатиметься на конкурсі

Аграрний ринок
265
Уряд України прийняв рішення визначати на конкурсі державного агента з забезпечення експорту й імпорту зерна і продуктів його переробки за міжнародними договорами. Відповідний порядок визначення держагента затверджений постановою Кабінету міністрів №99 від 27 січня 2010 року.
Згідно з документом, претендентами на участь у конкурсі можуть бути державні підприємства або ж компанії, в статутному капіталі яких частка держави складає не менше 75%.
Основними критеріями визначення переможця конкурсу є його досвід роботи на ринку зерна і продуктів його переробки, обсяг зовнішньоекономічних операцій із зерновими за останні два роки, наявність виробничих потужностей для приймання і зберігання зерна, інших об'єктів інфраструктури, необхідних для експорту й імпорту зерна і продуктів його переробки. Окрім того, претендент на перемогу в конкурсі повинен мати власні джерела фінансування для виконання поточної діяльності, запропонувати найменший розмір комісійної винагороди за виконання міжнародного договору, мати не менше трьох фахівців з досвідом здійснення зовнішньоекономічних операцій не менше одного року.
Конкурс проводиться за рішенням Міністерства аграрної політики. Передбачається, що для визначення держагента буде створена спеціальна комісія у складі представників Мінагрополітики, Міністерства фінансів, Мінекономіки, Мін'юсту, Головного контрольно-ревізійного управління, Держмитниці, Української аграрної конфедерації та Аграрного союзу.
В Україні є лише одне державне підприємство, що має власні потужності для приймання і зберіганню зерна, а також досвід експорту й імпорту зернових - державна акціонерна компанія (ДАК) "Хліб України".
ДАК "Хліб України" створена постановою уряду від 22 серпня 1996 року. До її складу входять 119 дочірніх підприємств, у тому числі 83 - виробничого призначення, серед яких, окрім елеваторів і складських ємкостей для зберігання зерна, входять 34 млини, шість круп'яних і 13 комбікормових заводів.
Загальні потужності підприємств ДАК для одночасного зберігання зернових складають майже 6 млн тонн і його переробці - менше 2 млн тонн. До складу ДАК входить Одеський і Миколаївський портові елеватори.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас