Сведбанк отримав рекордний збиток через позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сведбанк отримав рекордний збиток через позичальників

4452
Шведський власник не вберіг Сведбанк від збитків у розмірі 4,3 млрд грн., унаслідок чого він став найбільш збитковою установою з іноземними інвестиціями.
Причина такого негативного результату - зростання частки неповернутих кредитів до 53% і поява 6 млрд грн. безнадійних позик. Банкіри вважають, що проблеми в кредитному портфелі викликані агресивною передпродажною підготовкою установи, і сподіваються, що Swedbank зможе зберегти свої позиції в Україні.
Сведбанк за підсумками 2009 року став найбільшим збитковим банком з іноземним капіталом - 4,34 млрд грн. Це лише на 80 млн грн. менше від фінансових втрат націоналізованого Укргазбанку. Різке збільшення збитку сталося в IV кварталі і було викликане зростанням резервів під проблемні кредити - з 2,53 млрд грн. до 6,97 млрд грн., говориться в оприлюдненому вчора фінансовому звіті банку. Частка проблемних кредитів за рік підскочила з 4,97% до 53,46%, а обсяг безнадійних боргів, за якими клієнти не платять більше 91 дня, досяг 6,1 млрд грн.
Резерви під такі позики - на 5,31 млрд грн. - зайняли 76% всієї зарезервованої суми під кредитні втрати банку.
Навіть приєднання до установи в IV кварталі "Сведбанку Інвест" не дало відчутного результату - активи об'єднаного банку зросли лише на 118 млн грн., до 13,74 млрд грн. До злиття активи "Сведбанку Інвест" становили 5,39 млрд грн. Банк був змушений списати збитки з власного капіталу, який став негативним, - 1,82 млрд грн. На сайті банку стверджується, що "для протидії фінансовій кризі в жовтні 2009 року була проведена капіталізація Сведбанку грішми на 3,28 млрд грн. до статутного фонду".
Втім, фінансова звітність це спростовує: статутний капітал протягом всього минулого року був незмінним - 2,16 млрд грн. "Банк дотримується всіх нормативів НБУ. На сьогодні збільшення капіталу не планується, оскільки ми не бачимо в цьому необхідності", - повідомили Ъ вчора в прес-службі Сведбанку.
Для того аби поліпшити ситуацію в банку, його власник - шведський Swedbank (володіє 99,9995%) - схвалив скорочення на 45% обсягів видачі кредитів, на 26% - штату (990 осіб) і мережі (53 відділення). Загальні збитки Swedbank в Росії, Україні і країнах Балтії склали $1,4 млрд, що призвело до збитків всієї групи Swedbank у розмірі $200 млн. Інформація про це вчора знизила котирування банку на біржі NASDAQ OMX на 2,96%. Падіння вартості акцій за минулий місяць досягло 11,86%.
Експерти здивовані рекордним збитком банку з іноземним капіталом. "Частка проблемних кредитів вище 50%, як в Сведбанку, нехарактерна для ринку. Основне джерело проблем - висока концентрація кредитних ризиків, пов'язана з видачею великих позик декільком компаніям, які зазнають труднощів із ліквідністю, - упевнений аналітик ІК BG Capital Віталій Вавріщук. - Навряд чи основною причиною стрімкого зростання проблемних активів могло бути роздрібне кредитування. У роздрібному портфелі банку іпотека займає близько 60%, і для неї нехарактерні такі високі показники неповернень".
Проблеми в кредитному портфелі могли бути закладені ще при колишньому акціонерові установи - Сергієві Тігіпку, який готував його до продажу. "Портфель банку формувався не рік тому, а давно. Тоді ТАС-Коммерцбанк, як і всі, воював за частку ринку. Крім того, він вів агресивну політику через підготовку до продажу. Не думаю, що у них було видано багато бланкових кредитів. Швидше за все, це проблеми в іпотеці і роздробі", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов. Серед іншого в звіті Swedbank визнає, що через "одного клієнта, який зняв кошти, Сведбанк втратив 60% корпоративних депозитів".
Банкіри сподіваються, що негативний результат української "дочки" не вплине на плани шведського банку. "Більшість міжнародних банків використовують жорстку методику, згідно з якою формують великі резерви із реструктурованих кредитів. Якщо буде проведена нормальна робота із виплати кредитів, фінансовий результат повинен покращитись, - вважає голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук. - Вони навряд чи відмовляться від роботи в Україні, якщо лише немає більш складних обставин".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас