Точка зору: Зростання інфляції в січні до 1,8% зумовлене в основному фактором сезонності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Зростання інфляції в січні до 1,8% зумовлене в основному фактором сезонності

187
Зростання інфляція в січні ц.р. до 1,8% (до грудня 2009 р.) проти 0,9% в грудні (до листопада) зумовлене в основному фактором сезонності. Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За його словами, цифри, оприлюднені Держкомстатом, дають підстави говорити, що зростання інфляції минулого місяця зумовили, перш за все, цукор і молочна продукція, при цьому політичний чинник істотного впливу не надавав.
"В показнику інфляції січня ми маємо зростання цін на продукти харчування, яке вище, ніж загальний показник інфляції. У свою чергу, зростання цін на продукти харчування викликане подорожчанням по деяких групах товарів, таких як цукор - через ситуацію з дефіцитом цукру, а також молочні продукти, що пов'язано зі скасуванням в кінці листопада 2009 року пільг по сплаті ПДВ" - повідомив О.Жолудь.
Він підкреслив, що саме чинник сезонності визначив величину показника січневої інфляції. При цьому О.Жолудь відзначив, що якщо в грудні зниження реальних доходів українців в 2009 році зменшило вплив чинника сезонності і вплинуло на показник, оскільки українці в свята витрачали менше ніж зазвичай, тим самим не підігріваючи попит, то в січні зростання інфляції викликане, в основному, збільшенням витрат на виробництво продукції.
Крім того, за його словами, політика все ж зробила певний вплив на інфляцію минулого місяця. Так, ще в кінці 2009 року було зрозуміло, що власних запасів цукру Україні до завершення маркетингового року не вистачить, і що варто чекати зростання цін на нього, але чомусь це питання постало особливо гостро саме перед першим туром виборів Президента.
"Це не була новина, яка раптом з'явилася в середині січня і привела до зростання цін, але, в той же час, коли її розтрубили, на тлі політичної невизначеності, це, можливо, викликало т більшу паніку, ніж якби такої політичної невизначеності не було. Відповідно, ціни зросли вище, ніж вони б зросли в разі відсутності політичної невизначеності. Але вихідна причина зростання цін на цукор - це його дефіцит і, відповідно, ситуація економічна, а не політична", - підкреслює О.Жолудь.
На його думку, в лютому слід чекати подальшого сезонного зростання цін на продукти харчування, в першу чергу, це стосується овочів і фруктів. Але вже з квітня зросте вплив адміністративно регульованих послуг.
"Після того як станеться зміна Президента, буде призначений новий Кабінет міністрів, почнуть прийматися різні закони і постанови, які впливають, у тому числі, на цінову ситуацію, збільшуватиметься вплив політики. Зараз же це все сезонні речі", - говорить О.Жолудь.
Довідка. За даними Держкомстату, індекс споживчих цін в січні 2010 року до грудня склав 1,8%, до січня 2009 року - 11,1%.
В Україні інфляція в грудні 2009 р. по відношенню до листопада склала 0,9%, з початку року (до грудня 2008 року) - 12,3%. У січні-грудні 2009 року, в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року, інфляція склала 15,9%.
Інфляція в Україні за підсумками 2008 року склала 22,3% (грудень 2008 року до грудня 2007 року).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас