ЄЦБ може відкласти згортання надзвичайних заходів із підтримки економіки через проблеми Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ може відкласти згортання надзвичайних заходів із підтримки економіки через проблеми Греції

Казна та Політика
395
Європейський центральний банк може відкласти зменшення надзвичайних заходів підтримки економіки, оскільки цей крок призведе до погіршення клімату на фінансових ринках Греції, Іспанії і Португалії.
Інвестори вже позбавляються від активів в цих країнах, де уряди прагнуть приборкати свій бюджетний дефіцит, що робить дорожчим фінансування заборгованості, що накопичилася. Якщо ЄЦБ продовжить скорочення надзвичайних заходів, відмовившись від необмеженої підтримки банківського сектора, то відсоткові ставки зростуть. А це ще більше підірве довіру до економічного відновлення Європи.
"Банки Греції, Іспанії і Португалії значно більше залежать від дешевої готівки ЄЦБ, так що будь-яка спроба зменшити підтримку банківського сектора надалі призведе до плутанини на ринках. Це дає ЄЦБ аргументи на користь уповільнення виходу", - заявив в інтерв'ю Bloomberg лондонський економіст Daiwa Capital Markets Колін Елліс.
ЄЦБ прагнув до того, аби обмежити підтримку фінансового сектора Європи, щоб уникнути зростання інфляції. Раніше вже було оголошено про можливе припинення кредитування банків на 6 і 12 місяців. В даний час Центробанк ЄС надає банкам необмежений обсяг готівки на ці терміни під 1%.
Бюджетні біди Греції загрожують затьмарити саміт лідерів Європейського союзу. Голові ЄЦБ Жан-Клоду Тріше припало на день раніше запланованого повернутися зі своєї ділової поїздки на симпозіум до Австралії. На зустрічі європейських лідерів планувалося закласти основи 10-річної економічної програми зі зміцнення конкурентоспроможності регіону.
В той час як президенти центробанків великих країн ЄС виступають за швидке згортання заходів із надзвичайної підтримки економіки, багато економістів говорять про те, що ЄЦБ повинен дотримуватися колишньої стратегії принаймні до другої половини поточного року. "Якщо ЄЦБ дуже швидко згорне підтримку, це може посилити проблеми слабких економік ЄС, які найбільш чутливі до короткострокового кредитування. Такий крок призведе до проблем в їх банківській сфері", - переконаний лондонський економіст Nomura International Лорент Білке.
Рада керівників ЄЦБ на початку березня цього року збереться для ухвалення рішення з приводу поступової відмови від надзвичайних заходів підтримки банків ліквідністю, "які вже не потребують такої підтримки в тій мірі, як раніше", уточнив Тріше минулого тижня. Головний банкір Європи упевнений, що Греції вдасться зменшити свій нинішній дефіцит бюджету у розмірі 13% від ВВП до позначеного максимуму 3% до 2012 року.
Однак серед інвесторів зростає занепокоєння, вони все частіше говорять про можливість дефолту Греції, і навіть про розпад європейського валютного союзу. Експерти закликають ЄЦБ почекати з відмовою від підтримки банків, інакше "зараза" з Греції поширитися на інші європейські країни. "ЄЦБ не слід посилювати свою політику в даний момент, якщо вони не хочуть, аби їх пізніше закидали яйцями", - говорить економіст Barclays Capital Джуліан Келлоу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас