В Ірані відкрито два нових родовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Ірані відкрито два нових родовища

Енергетика
579
Вони містять 475 млн. барелів нафти і більше 400 млрд. кубометрів газу. Аби знайти гроші для видобутку своїх ресурсів, країна заснувала національний енергетичний фонд.
Іран відкрив гігантські запаси вуглеводнів. "Сучасними способами з нового родовища Сумар можна добути близько 70 млн. барелів нафти. Якщо оцінити доступні для видобутку запаси $70/барель, вартість цієї нафти складе $5 млрд. На газовому родовищі Хальган можна добувати щодня 50 млн. кубометрів газу впродовж 20 років. При ціні $0,3 за кубометр, вартість цих запасів складе $80 млрд.", - заявив вчора міністр нафтової промисловості Ірану Массуд Мірказемі.
Зараз розробка родовищ в Ірані і доступ до нових технологій утруднені санкціями США та ООН, введеними через ядерну програму Тегерану. Аби не сваритися з американцями, європейські інвестори побоюються брати участь у великих нафтогазових проектах в цій країні. Тому Іран почав мобілізувати внутрішні грошові ресурси і попросив допомоги у сусідів.
Іноземцям, за конституцією Ірану, не можна безпосередньо брати участь у видобутку ресурсів на території країни, але Міністерство нафтової промисловості закликало сусідні держави кредитувати іранських виробників і викуповувати у них контракти на постачання ресурсів. Додатково уряд Ірану для забезпечення потреб енергетики вирішив випустити облігації зовнішньої позики на суму $11,1 млрд.
Зволікати із розробкою родовищ не можна, аби не позбутися резервів: якщо сусідні країни викачуватимуть ресурси швидше, іранська нафта і газ перетікатимуть на їх територію. "Є необхідність вкласти кошти в проекти видобутку нафти і газу в країні, особливо в спільних родовищах з сусідніми державами. Ми провели декілька раундів переговорів з цієї проблеми, і президент Ірану Махмуд Ахмадінежад затвердив створення національного енергетичного фонду для допомоги в залученні коштів", - розповів Мірказемі.
За даними голови іранської нафтової компанії National Iranian Oil Company Сейфолла Джашнсаз, в 2009 фінансовому році, що завершився в березні, дохід країни від продажу нафти склав $78 млрд., з яких уряд дозволив інвестувати у виробництво лише $11 млрд. На його думку, країна усвідомила, що ці вкладення недостатні, і знайшла способи збільшити надходження грошей у декілька разів.
Нещодавні ініціативи уряду відкрили можливість не лише державним, але і приватним компаніям бути присутніми в проектах розробки родовищ. Днями консорціум іранських компаній, очолюваних банком Mellat, уклав угоду з Національною іранською нафтовою компанією (NIOC) з інвестування $10 млрд. в розробку газового родовища Кіш на півдні країни.
"Ця операція унікальна, оскільки вперше в історії нашої країни місцеві фірми узяли на себе відповідальність за завершення подібного великого проекту. На цьому родовищі добуватиметься 85 млн. кубометрів газу на день. Ця операція - сигнал силам Заходу, які сподівалися, що зможуть заморозити іранську нафтогазову індустрію введенням санкцій", - оголосив у минулу неділю Джашнсаз.
Іран займає друге місце після Росії за запасами природного газу (30 трлн. кубометрів або 16% загальної кількості в світі). Також країна володіє третіми за розмірами розвіданими ресурсами нафти в обсязі 140 млрд. барелів (близько 10% світових запасів.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас