"Ъ": Інфляція нагадала про високе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Інфляція нагадала про високе

Казна та Політика
741
Подорожчання цукру, овочів, молочних продуктів і бензину викликало в січні прискорення інфляції до максимального рівня за останній рік. Не дивлячись на 1,8-відсоткове зростання цін, експерти не квапляться погіршувати прогнози. На їхню думку, дія чинників, що викликали сплеск цін, практично вичерпалася.
Рік поступового гальмування інфляції змінився в січні її різким прискоренням до 1,8%, повідомив вчора Держкомстат. Цей показник, згідно із планом підготовки статистичних даних, мав бути опублікований ще в п'ятницю, але Держкомстат оприлюднив його лише після другого туру президентських виборів. Це найвище значення з січня минулого року, з квітня місячні темпи інфляції не перевищували 1,1%. Втім, середньорічна інфляція за останніх 12 місяців все ж знизилася - з 12,3% до 11,1%, адже в 2008-2009 роках роздрібні ціни збільшувалися в січні на 2,9%.
Прискорення інфляції забезпечили продукти харчування (+3,2%), зокрема цукор (+14,7%), овочі (+14,3%), сир і сир домашній (+9,8%), молоко (+7,7%). Попри індексацію специфічної ставки акцизу на сигарети з 1 січня на 15%, ціни на алкогольні і тютюнові вироби зросли лише на 0,7%. Унаслідок незначної девальвації гривні (валютний індикатор виріс в січні з 7,985-8,003 грн/$ до 8,029-8,046 грн/$) товарні групи з високою часткою імпорту (одяг, взуття, предмети домашнього користування) подорожчали лише на 0,1%. Комунальні тарифи в січні зросли на 0,4%.
Міністерство економіки ключовими інфляційними чинниками називає сезонне подорожчання овочів і молочних продуктів, зростання світових цін на нафтопродукти. Подорожчання цукру на 30% чиновники пояснюють не лише світовим зростанням цін, але і "спробами виробників використовувати зовнішні цінові і внутрішні політичні чинники для власної користі".
Експерти не вважають січневий сплеск цін новою тенденцією. "Така велика інфляція стала несподіваною, але доки ми не бачимо підстав вважати це початком тренду, оскільки в 2010 році ми не чекаємо істотного поліпшення споживчого попиту", - зазначила аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. "У січні традиційно спостерігається прискорення інфляції, більшість чинників цього прискорення в лютому втрачають актуальність. Можна чекати лише зростання цін на тютюнові вироби", - додав аналітик ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов. Сигарети, що подорожчали, з'явилися в роздробі в кінці січня, тому Держкомстат фіксуватиме основне підвищення цін в лютому.
Сплеск цін на продукти харчування маловірогідний. "Окрім сезонного зниження виробництва молока на зростання цін вплинуло збільшення з грудня закупівельних цін (майже в два рази). Але зараз виробництво молока починає зростати, а значить, найближчими місяцями ціни повинні стабілізуватися і навіть можуть трохи знизитися", - вважає глава правління Національної асоціації молочників Василь Бондаренко. Що стосується цін на цукор, то Мінекономіки має намір переглянути порядок видачі квот на імпорт цукру-сирцю, аби за декілька місяців наповнити ринок (див. Ъ від 3 лютого). "Зниження цін на цукор до колишнього рівня чекати не варто, але імпорт дозволить істотно їх знизити", - сказав директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.
Винятком може стати паливо, що підвищилося в ціні на 4,7%. "У роздробі нафтопродукти в січні подорожчали на 8-10%. Можливо, частину подорожчання Держкомстат подаватиме в лютому. Якщо ж говорити про подальшу динаміку, то підстав для зростання цін немає, хоча трейдери використовують для цього будь-які приводи", - підкреслив заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.
Інфляція в січні 2001-2010 років, %
Джерело: Держкомстат
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас