Мінфін США не вірить в повторну рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін США не вірить в повторну рецесію

Казна та Політика
302
Ризик повторної рецесії в американській економіці зараз нижчий, ніж минулого року, вважає міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, в той же час визнаючи, що відновлення буде повільним і нерівномірним. Про це повідомляє Reuters.
В інтерв'ю телеканалу ABC News Гайтнер спростував думку, згідно з якою заборгованість США, що росте, може поставити під загрозу кредитний рейтинг країни.
Кредитне агентство Moody's недавно попередило, що анемічне зростання американської економіки і проблеми з державними фінансами можуть чинити тиск на рейтинг.
На думку Гайтнера, борг, що росте, не може негативно вплинути на рейтинг.
Економіка США в четвертому кварталі 2009 року виросла майже на 6 відсотків в річному вирахуванні. Гайтнер сказав, що це безумовно знаменує "одужання" після фінансової кризи.
"Це (відновлення) займе час і буде нерівномірним", - сказав він.
Міністр фінансів заявив, що ознаки відновлення можна знайти навіть в доповіді про безробіття в США, де йдеться, що американська економіка втратила в січні ще 20.000 робочих місць, проте рівень безробіття знизився до 9,7 відсотка з 10 відсотків в грудні.
Він сказав, що адміністрація Президента Барака Обами робить все можливе, щоб підтримати відновлення, і відкинув припущення про те, що зростання може зупинитися і знов змінитися рецесією.
Відзначимо, Президент США Барак Обама заявляв, що величезний дефіцит бюджету США може поставити під загрозу відновлення економіки. В той же час, за його словами, адміністрація вже почала вживати заходів зі скорочення витрат з казни. Дефіцит бюджету США, за раніше озвученими Президентом даними, складає 1,4 трлн дол.
Нагадаємо, за попередніми даними, ВВП США за підсумками IV кварталу минулого року виріс на 5,7%. Аналітики чекали, що зростання американської економіки в останньому кварталі 2009 р. складе 4,5%.
На думку експертів, американській економіці необхідно рости хоч би зі швидкістю 3%, щоб забезпечувати приріст зайнятості. Якщо економіка продовжить втрачати робочі місця, цю ситуацію з великою натяжкою можна буде називати відновленням навіть при зростанні ВВП, вказують економісти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас