Данилишин: Інфляція в січні викликана зростанням цін на продукти харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин: Інфляція в січні викликана зростанням цін на продукти харчування

Казна та Політика
313
Інфляція в січні ц.р. в розмірі 1,8% до грудня 2009 р. викликана більшою мірою сезонним подорожчанням низки продуктів, зокрема, товарів молочної і плодоовочевої груп, а також стрімким і необґрунтованим зростанням цін на цукор, викликаним зростанням цін на продукт на світовому ринку і політичною ситуацією в країні. Про це йдеться в коментарі міністра економіки України Богдана Данилишина, розміщеному на сайті Мінекономіки.
Крім того, на загальний рівень інфляції відчутний вплив зробило зростання цін на паливно-мастильні матеріали.
Зокрема, товари категорії "продукти харчування і безалкогольні напої" зросли в ціні на 3,2%, "молоко, сир і яйця" - на 7,2% %, "фрукти" - на 3%, "овочі" - на 14,3%, цукор - 14,7%.
"Ціна на цукор збільшилася на 14,7%. Це сталося в результаті як дії об'єктивного чинника - зростання цін на світовому ринку, так і під впливом спроб виробників використовувати зовнішні цінові та внутрішні політичні чинники для власної користі й забезпечити покриття недоотриманих прибутків у попередні періоди різким підвищенням цін", - відзначено в коментарі Б.Данилишина.
Як повідомлялося, за даними Держкомстату, індекс споживчих цін в січні 2010 року до грудня склав 1,8%, до січня 2009 року - 11,1%.
Зокрема, індекс споживчих цін в січні проти грудня на продукти харчування і безалкогольні напої склав 3,2% (0,9% - на хліб, 7,2% - на молоко, сир і яйця, 14,3% - на овочі, 18,4% - на картоплю, 14,7% - на цукор), на алкогольні й тютюнові вироби - 0,7%, на транспорт - 1,7%, на одяг і взуття - 0,1%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас