Мінекономіки України пов'язує прискорення зростання цін в січні з політичними і сезонними чинниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки України пов'язує прискорення зростання цін в січні з політичними і сезонними чинниками

Казна та Політика
223
Політична нестабільність, сезонне подорожчання молочної групи товарів і плодоовочевої продукції, а також зростання цін на паливно-мастильні матеріали стали основними чинниками прискорення інфляції в січні-2010 до 1,8% з 0,9% в грудні-2009, повідомила прес-служба Міністерства економіки України.
"Січень сезонно є одним з місяців, що мають найбільшу інфляційну динаміку в році. І січень 2010 року не став винятком. Незважаючи на створення під час політичної нестабільності додаткових потужних стимул-реакцій розігрівання цінової динаміки на споживчому ринку, ситуація залишилася керованою", - сказано в повідомленні.
Додатковим чинником прискорення інфляції, за оцінкою Мінекономіки, стало невиправдано стрімке зростання цін на цукор.
Разом з тим, Мінекономіки нагадує, що зростання споживчих цін в січні-2010 виявилося меншим, ніж в січні-2009 (2,9%).
В повідомленні відзначається, що зниження виробництва цукру в основних країнах-експортерах викликало зростання цін на цукор на світових ринках. Крім того, на світовому ринку нафти зберігається стійка тенденція до зростання цін.
На цінову ситуацію в Україні також зробило вплив прискорення інфляційних процесів у деяких країнах СНД: у січні 2010 року інфляція в Росії склала 1,6% (0,4% в грудні-2009), Казахстані - 1,4% (0,6%).
За оцінкою Мінекономіки, певний внесок в зростання цін зробила девальвація гривні в січні.
Серед чинників, які стримували розвиток інфляційних процесів, Мінекономіки називає: високий урожай зернових (у 2009 році зібрано 46 млн тонн зерна); продовження зростання депозитної активності населення завдяки реалізації заходів з рекапіталізації банків (депозити фізичних осіб в січні зросли на 0,7 млрд грн. або на 0,3%), а також збереження високого попиту населення на іноземну валюту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас