Грінспен: Відновлення економіки США буде повільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен: Відновлення економіки США буде повільним

Казна та Політика
368
Відновлення американської економіки "буде повільним, схожим на довгу подорож", вважає колишній глава Федеральної резервної системи (ФРС) Алан Грінспен, слова якого наводить агентство Bloomberg.
Крім того, Грінспен заявив, що подальше падіння на фондових майданчиках "викликало б у нього сильну заклопотаність", оскільки є "чимось більшим, ніж простий сигнал про небезпеку". За словами експерта, "важливо пам'ятати, що вартість акцій і співвідношення їх ціни до передбачуваного прибутку компаній - це не прості паперові показники. Вони насправді мають глибокий вплив на економічну активність".
Зниження індексу Dow Jones Industrial Average за підсумками минулого тижня склало 0,6%, тоді як індекс Standard & Poor's 500 просів на 0,7% і знизився за підсумками четвертого тижня поспіль. Nasdaq Composite за темпами падіння відстав від обох "конкурентів", знизившись на 0,3%.
Зниження Dow Jones з початку цього року становить 3,99%. Індекс S&P 500 втратив цього року 4,39%, Nasdaq - майже 5,64%.
Грінспен прогнозує, що велику частину цього року безробіття залишатиметься на рівні 9-10%. За його словами, "важко зробити висновок, що безробіття почне зменшуватись найближчим часом".
В п'ятницю Мінпраці повідомило про несподіване зниження рівня безробіття до 9,7%, що є мінімумом з серпня минулого року, в порівнянні з 10% місяцем раніше. Проте з початку рецесії американська економіка втратила понад 8,4 млн робочих місць, і, за спільним переконанням експертів, їй буде потрібно немало часу, аби виправити ситуацію, що склалася.
Колишній глава ФРС вважає, що найкращий крок, який Конгрес міг би зараз зробити для збільшення рівня зайнятості населення, - це підтримка малого бізнесу. Податкові пільги, на думку Грінспена, могли б стати найбільш дієвим способом підтримки приватного сектора економіки.
"Малий бізнес є важливим чинником створення нових робочих місць, - зазначив він. - Але підприємці нікого не будуть наймати, поки їх справи не покращаться".
Коментуючи дані міністерства торгівлі США про рекордне зростання американського ВВП в четвертому кварталі минулого року, який, згідно з попередніми даними, склав 5,7%, Грінспен зазначив, що до таких вражаючих показників призвело, в першу чергу, заповнення запасів виробників, а не стійкі довгострокові чинники.
На завершення Грінспен закликав до обережності у використанні податкових інструментів для вирішення проблем бюджетного дефіциту. Визнавши очевидну необхідність збільшення податкового тягаря, експерт застеріг від зайвої концентрації уваги на одному цьому засобі, оскільки надмірне зростання податків негативно позначиться на розвитку економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас