Сергій Тігіпко повернув борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Тігіпко повернув борг

Фондовий ринок
26441
Шведський Swedbank через рік після купівлі у Сергія Тігіпка колекторської компанії "Європейське агентство із повернення боргів" повернув бізнесменові контроль над активом. Колекторський бізнес для Swedbank непрофільний, і банк стримував розвиток компанії, говорять учасники ринку.
Фінансова група ТАС, що належить Сергію Тігіпку, 5 лютого оголосила про викуп в шведського Swedbank 51% колекторської компанії (КК) ТОВ "Європейське агентство із повернення боргів". Сума операції не розголошується. Колектор був створений в жовтні 2007 року після продажу Тігіпком ТАС-Комерцбанку і ТАС-Інвестбанку шведській групі Swedbank. Через рік, в жовтні 2008 року, банкір отримав дозвіл Антимонопольного комітету на продаж шведам контрольного пакету КК. Згідно зі звітом Swedbank, придбання 51% компаній завершилося 31 грудня 2008 року, сума становила 9-10 млн шведських крон готівкою ($1,16-1,29 млн). До кінця I половини 2009 року актив переоцінили до 14 млн крон ($1,8 млн), з них вартість бренду - 2 млн крон ($257 тис.). КК створювалася з капіталом у розмірі $4 млн.
Прес-секретар Тігіпка Ірина Рудко сказала: "Сергій Тігіпко вирішив консолідувати зусилля на фінансовому ринку та об'єднати фінансові компанії, а Swedbank концентруватиметься на банківських активах". Заступник голови правління Сведбанку Володимир Дубей уточнив, що питання про продаж колектора вирішувалося на рівні наглядової ради. Сам колектор залишився задоволений операцією. "Шведи просувають наш фінансовий ринок не дуже перспективно. Протягом 2009 року вся наша діяльність узгоджувалася з наглядовою радою Сведбанку, який стримував нашу активність і жорстко контролював всі покупки проблемних портфелів. Їх підхід - дуже скрупульозний і надмірно обережний, - розповів генеральний директор 'Європейського агентства із повернення боргів' Олександр Ільчук. - Нам потрібно було використовувати в роботі всі методики Swedbank, а вони не зовсім адекватні для українського ринку. Тому у нас знизилися показники за минулий рік. Зараз у мене розв'язані руки, і ми почнемо працювати набагато активніше".
До того ж в Сведбанку не дуже добрі результати, зазначає Ільчук. Кредитна установа ще не оприлюднила звіт за минулий рік, але, за даними Асоціації українських банків, на 1 грудня її збиток досяг 2,58 млрд грн. - найбільший серед "дочок" іноземних банків. Більше збитків в Укрпромбанку, націоналізованих Укргазбанку і банку "Київ".
Колектори вважають, що Swedbank міг відмовитися від компанії через неефективність її діяльності. "Колекторський бізнес утримувати дуже дорого. Аби він був ефективним, потрібно мати високий обіг кредитів. Якщо це не так, цим займатися невигідно", - зазначає генеральний заступник голови правління ПриватБанку (володіє КК "Верус") Юрій Пікуш. На думку колекторів, ця операція підтверджує, що група ТАС бачить перспективи розвитку колекторського ринку, тоді як Сведбанк - ні. "Для банку цей бізнес є непрофільним, і його продаж - нормальна практика, особливо під час кризи. Швидше за все, проект замислювався як спільний, але один з партнерів втратив до нього інтерес, - говорить директор КК Coface Ukraine Максим Бруль. - Що стосується вартості операції, вона більше залежить від домовленості партнерів, ніж від реальної ціни компанії".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас