АМКУ наполягає на кримінальній відповідальності за змову в держзакупівлях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ наполягає на кримінальній відповідальності за змову в держзакупівлях

Казна та Політика
359
Антимонопольний комітет України (АМКУ) наполягає на кримінальній відповідальності за змову в держзакупівлях. Про це повідомляє прес-служба АМКУ із посиланням на в.о. голови комітету Олександра Мельниченка.
Коментуючи рішення Окружного адміністративного суду про накладення штрафів у розмірі 520 тис. грн. на ТОВ "Арком" і у розмірі 20 тис. грн. на ТОВ "Центр технічної інформації" за антиконкурентні погоджені дії під час тендеру, Мельниченко зазначив, що комітет також звернувся до Генеральної прокуратури України, оскільки таке спотворення тендеру було б неможливе без сприяння з боку посадових осіб замовника.
Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва 1 лютого ц.р. підтвердив правомірність рішення АМКУ про накладення штрафу за антиконкурентні погоджені дії під час тендеру, відхиливши позов ТОВ "Арком" про визнання недійсним рішення Комітету.
Нагадаємо також, що в червні 2009 р. АМКУ оштрафував ТОВ "Арком" і ТОВ "Центр технічної інформації" за змову під час проведення "Укрзалізницею" тендеру із закупівлі радіоустаткування. Погоджені дії вказаних суб'єктів в частині формування тендерних пропозицій призвели до спотворення результатів торгів.
Мельниченко повідомив, що в 2009 р. органи АМКУ розглянули 56 справ про антиконкурентні змови під час тендерів, оштрафувавши порушників загалом на більш ніж 2 млн грн.
За словами керівника Комітету, у сфері закупівель обертаються великі державні кошти і за антиконкурентні змови під час тендерів необхідно ввести в Україні кримінальну відповідальність. "На жаль, змови під час держзакупівель є досить поширеним явищем. Саме тому, окрім фінансової відповідальності для юридичних структур ми ініціювали зміни до законодавства про введення кримінальної відповідальності для фізичних осіб, що приймають рішення про змову. Менеджерів і власників, провина яких буде доведена в суді, потрібно карати, як за скоєння тяжкого злочину, - терміном, мінімум, до декількох років позбавлення волі. Можливо, з конфіскацією майна", - підсумував Мельниченко, додавши, що відповідний законопроект був одностайно підтриманий урядом і прийнятий в першому читанні Верховною Радою України.
"Ми сподіваємося, що після завершення політичних перегонів цей закон буде ухвалений в цілому", - підкреслив Мельниченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас