"Ъ": Металурги прийняли естафету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Металурги прийняли естафету

Казна та Політика
975
Продукція українських металургів цього року має подорожчати на 15-20%. Металурги змушені підвищувати ціни через рішення Верховної Ради збільшити прожитковий мінімум. Втім, не дивлячись на подорожчання, попит на металопродукцію падати не буде, а обсяг виробництва зросте на 16%, вважають експерти.
Найбільший український меткомбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг з 1 січня підвищив тарифні ставки (оклади) всіх працівників на 11,43%, повідомила компанія в п'ятницю. Аналогічне підвищення вже здійснили Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, група "Метінвест" і "Запоріжсталь". Збільшити зарплати планують і на Алчевському меткомбінаті і Дніпровському меткомбінаті ім. Дзержинського, заявили в компаніях. "Рішення прийняте у зв'язку з вимогами закону 'Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати'", - пояснили в "АрселорМіттал Кривий Ріг".
Нагадаємо, 6 жовтня 2009 року Верховна Рада підтримала законопроект Партії регіонів і затвердила новий розмір прожиткового мінімуму.
До "АрселорМіттал Кривий Ріг уряд висунув особливі вимоги: 21 січня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що якщо компанія не підвищить зарплати на 25%, то втратить преференції (меткомбінати мають пільгові ціни на газ, електроенергію і залізничні перевезення). У Кабміні вчора зазначили, що задоволені рішенням керівництва. "Коли б не особисте втручання прем'єра та обіцянка позбавити підприємство пільг, вони навряд чи пішли б на підвищення зарплат", - заявили в управлінні промислової політики секретаріату Кабміну. Металурги змушені компенсувати витрати підвищенням цін. Аналітик ІК Dragon Capital Сергій Айда зазначає, що з початку року українська металопродукція вже подорожчала на $30-40/т. "В цілому по року ми прогнозуємо зростання цін на 15-20%. Цьому сприятиме очікуване з 1 квітня подорожчання залізної руди і коксівного вугілля", - говорить Айда.
Наприклад, в "АрселорМіттал Кривий Ріг зарплати займають близько 6-7% собівартості виробництва продукції, раніше підраховували експерти.
В цьому році підвищення цін підтримується і поліпшенням попиту на метал в світі. "В останні чотири місяці українські металургійні компанії зберігають обсяги виробництва на рівні 2,7 млн т. Ми чекаємо збільшення виробництва цього року на 16% - до 34,6 млн т", - відзначає аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Макаров. За його словами, стійкий попит на основних ринках збуту і випереджальне зростання цін на метал в порівнянні з сировиною забезпечували позитивні фінансові результати.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас