Китай отримає нафту Уганди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай отримає нафту Уганди

Енергетика
403
Британсько-ірландська нафтова компанія Tullow Oil за підтримки китайської CNOOC виграла боротьбу із італійським концерном ENI за нафтові родовища в Уганді.
Китайська нафтова держкомпанія China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), за даними джерел Wall Street Journal, має намір за $2,5 млрд. придбати активи британсько-ірландської компанії Tullow Oil, котра веде видобуток нафти в Африці. В кінці січня генеральний директор Tullow Oil Айдан Хивей повідомив, що, згідно із планованою угодою, партнер CNOOC профінансує проект прокладання трубопроводу з Уганди до кенійського порту Момбасу довжиною 1200 км., а також будівництво нафтопереробного заводу. Операція зміцнить позиції китайських нафтових компаній в енергетичному секторі Східної Африки.
За право добувати нафту на недавно відкритих, але не розроблених родовищах в Уганді розгорілася боротьба між великими світовими нафтовими компаніями. Запаси нафти об'ємом близько 1 млрд. барелів були виявлені геологами поблизу озера Альберт на кордоні з Демократичною Республікою Конго. Уганда отримала можливість збільшити виробництво нафти за участю іноземних інвесторів.
Суперництво за родовища розгорілося, коли в грудні британська нафтова компанія Heritage Оil, зареєстрована на "безподатковому" острові Джерсі, вирішила продати свою частку 50% на блоках Уганди 1 і 3А італійському нафтовому концерну ENI за $1,5 млрд. В той же час Tullow Оil, як партнер Heritage Оil, вирішила скористатися своїм правом переважного придбання нафтових активів Уганди.
Спочатку влада Уганди була на боці італійської ENI. У січні міністр енергетики Уганди Хіларі Онек розкритикував компанію Tullow Оil за "невиконання контрактних зобов'язань" і сказав, що уряд підтримує придбання частки Heritage Оil компанією ENI.
Пізніше адміністрація президента Уганди повідомила: "Президент Мусевені заявив, що уряд обговорить всі пропозиції від компаній, що працюють в нафтогазовому секторі, і що країна готова розглянути пропозиції від нових фірм, що поки що не працювали в Уганді. У найближчі тижні уряд Уганди прийме своє рішення з приводу трансферу цих активів з врахуванням дотримання прав компаній, що вже працюють у нас".
Tullow Оil вирішила уникнути забороненої регулятором Уганди 100%-ї концентрації активу в одних руках, продавши частину своїх активів новому партнерові. Компанія запропонувала спочатку скупити активи, потім виділити 50% з тієї, що утворилася на блоці № 2 100%-ї частки компанії, і продати її одному або двом інвесторам. Як нові партнери, яким Tullow Оil збиралася продати активи, розглядалися китайські CNOOC і французька Total. Влада Уганди повідомила, що представники CNOOC зустрілися з президентом Мусевені і "висловили зацікавленість в тому, аби в партнерстві з Tullow бути присутнім в нафтогазовому секторі Уганди". І хоча представники Total також зустрічалися з представниками влади Уганди, перевага була віддана китайцям.
Італійська ENI протестувала. Президент компанії Паоло Скароні погрожував, що його компанія піде з Уганди в тому випадку, якщо уряд цієї країни підтримає переважне право компанії Tullow Oil в покупці активів компанії Heritage Oil, на які також претендував і італійський концерн.
Скароні попередив, що в цьому випадку ресурси його компанії будуть переведені до Венесуели або Іраку. У боротьбі за нафту Уганди Італія задіювала вплив власного прем'єра і глави МЗС, який відвідав Уганду, а також можливості дружньої Лівії, чиї позиції як інвестора в Уганді досить сильні. Проте Уганда віддала перевагу співпраці з Китаєм. У результаті міністр нафти Уганди Пітер Локеріс заявив, як про остаточне, про рішення надати Tullow Oil право переважного придбання частки Heritage Оil.
Співробітництво з китайськими компаніями для країн Африки привабливіше завдяки здатності Китаю здійснювати масштабні інвестиції і кредитування на вигідних умовах. У 2009 р. китайська CNOOC мала намір інвестувати близько $50 млрд. в придбання родовищ нафти в Нігерії із загальним обсягом близько 6 млрд. барелів, що становить шосту частину всіх запасів нігерійської нафти. За словами спеціального радника президента Нігерії Еммануеля Егбоги, переговори продовжуються, і Китай недавно підтвердив інтерес до цієї операції. Уряд Нігерії до кінця 2010 р. має намір виставити на продаж на міжнародному аукціоні низку наземних і шельфових родовищ загальним обсягом запасів не менше 2 млрд. барелів. За оцінками експертів, виходячи з середніх показників виробництва, вартість лота на 2 млрд. барелів може досягти $10 млрд. Очікується, що в числі основних покупців будуть інвестори з Китаю.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас