Тютюнникам запропонували вакансію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тютюнникам запропонували вакансію

Казна та Політика
638
Державна податкова адміністрація вчора запропонувала ввести держконтроль над виробництвом тютюнових виробів по аналогії із спиртовими заводами, на яких працюють податкові пости, а також підвищити ставку ввізного мита на тютюн. Це повинно не допустити збільшення обсягів фальсифікованої продукції і скорочення доходів бюджету. Учасники тютюнового ринку такі зміни не підтримують.
Податківці планують ускладнити нелегальне виробництво тютюнових виробів. Законодавство не передбачає держконтроль над виробництвом і випуском сигарет. У зв'язку з цим Державна податкова адміністрація (ДПАУ) має намір ініціювати зміни в закон "Про держрегулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами", податкові пости, що вводять на виробництві, по аналогії із спиртзаводами, де ДПАУ відстежує відвантаження спирту, заявила вчора начальник відділу методології управління адміністрування акцизного збору ДПАУ Любов Мігунова.
Змінити запропоновано і ставку ввізного мита на тютюнову сировину. Зараз імпорт тютюну обкладається за нульовою ставкою, оскільки з кінцевої продукції стягується акциз. І завозити сировину можуть як виробники, так і підприємці, що не мають потужностей для виробництва сигарет.
"Спрямування сировини ніхто не відстежує, внаслідок чого вона може бути використана для нелегального виробництва. І надходження до бюджету можуть зменшитися у зв'язку зі зростанням тіньового обороту", - пояснила Мігунова, додавши, що в 2009 році імпорт тютюнової сировини збільшився. За даними Держмитниці, ввезення тютюнової сировини скоротилося у вазі на 10,8 тис. т (до 61,15 тис. т), у вартості - на $10,58 млн (до $272,35 млн).
Співрозмовник у Мінфіні сказав, що такі зміни недоцільні, бо катастрофічний сплеск контрабанди не зафіксований. За даними ДПАУ, в 2009 році конфісковано контрабанди в режимі експорту й імпорту на 14,6 млн грн.
За словами учасників тютюнового ринку, такі поправки до законодавства негативно позначаться на їх діяльності, оскільки реалізувати їх на практиці неможливо. Менеджер з комунікацій тютюнової компанії "JTI-Україна" Катерина Засуха відзначила, що при виробництві йде процес відбраковування (через роботу високошвидкісного устаткування рветься папір), а тому сказати, скільки сигарет буде вироблено, наприклад, з 1 т сировини, не зможе навіть сам виробник.
Крім того, курці обурені пропозицією про підвищення ввізного мита, що означає подвійне оподаткування, при цьому навіть в ЄС імпорт тютюну обкладається за нульовою ставкою. "Нова регуляція означатиме нові можливості для корупції", - вважає Юрій Кишко, управляючий з корпоративних питань "Імперіал Тобако Юкрейн". За словами Засухи, пропоновані методи не вирішать проблем з фальсифікацією продукції. У "JTI-Україна" пропонують дозволити ввозити тютюнову сировину лише за наявності ліцензії на виробництво тютюнових виробів, що можливо лише за наявності повного циклу виробництва і лабораторій. "Лише в цьому випадку можна з упевненістю сказати, що куплена сировина піде на легальне виробництво.
Зараз такого контролю немає, ввезти сировину може будь-яка компанія", - сказала Засуха. З нею згоден Кишко. "Краще б контролювали переробку сировини, адже це можуть робити лише виробники, які мають ліцензію", - підкреслив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас