"Ъ": Пільги не вибралися з шахти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пільги не вибралися з шахти

Енергетика
265
Для держшахт можуть бути зменшені податки і збільшене бюджетне фінансування - розробкою відповідного законопроекту зайнялося Міністерство вугільної промисловості. Досі подібні ініціативи уряду лише знижували ефективність роботи добувачів, проте така обіцянка вигідна прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко напередодні другого туру президентських виборів, відзначають експерти.
Мінвуглепром, Мінекономіки і Національна академія наук зайнялися підготовкою проекту закону "Про державну підтримку (субсидування) вугільної промисловості" - таке розпорядження 27 січня дав Кабінет міністрів, розповів міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець. "Робоча група вже почала підготовку документа", - заявив він. Мінвуглепром пропонує ввести податкові пільги для державних шахт і передбачити щорічне виділення з держбюджету коштів не лише на компенсацію зарплат шахтарів, але і на модернізацію підприємств. Терміни підготовки документа поки не визначені. Міністр економіки Богдан Данилишин коментувати законопроект не став.
Держшахтам вже надаються значні пільги - в січні 2009 року, всупереч закону "Про електроенергетику", Кабмін рекомендував знизити для них на 26% тариф на електроенергію. У січні поточного року ще одним розпорядженням уряд звільнив держшахти від відрахувань до Пенсійного фонду, Фонд соціального страхування, а також скасував податки на зарплати. В результаті шахти скоротили капітальні вкладення на 30%, а їх заборгованість перед всілякими фондами і місцевими бюджетами, за даними Мінфіну, зросла в 7 разів, до 3,5 млрд грн.
Наявність пільг ставить приватні шахти в нерівні умови з державними, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець. Він пояснює, що таким чином порушується антимонопольне законодавство. "Якщо є держпідтримка, у директорів шахт зникають стимул-реакції для зниження собівартості, - говорить аналітик ІК Alfa Capital Олег Юзефович. - Вугільна галузь в Росії, США і Польщі - в приватних руках, і ми імпортуємо вугілля з цих країн, тому що у них зростає видобуток, а у нас - падає". Волинець наводить інший приклад - Німеччину.
"В 90-і роки уряд країни надав пільги всім шахтам незалежно від форми власності, потім вони провели масштабну приватизацію галузі і майже в 1,5 разу наростили видобуток", - розповідає він. Дії ж Кабміну, навпаки, знижують інтерес інвесторів до державних шахт, упевнений заступник директора з економічних питань шахти "Бєлорєченськая" Сергій Халаджі. "У нас і так з року в рік відбувається відтік інвестицій з вугільної промисловості. Тепер ми не зможемо залучити великі міжнародні корпорації, наприклад австралійську CCI, які раніше виявляли інтерес до видобутку вугілля в Україні", - з жалем відзначає Халаджі.
Ініціатива уряду має, швидше, політичні, ніж економічні мотиви, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб. За його словами, досі кошти на модернізацію шахт використовувалися неефективно: "У нас вже виділяли в 2005 році понад 4 млрд грн. на модернізацію держшахт. Перевірка КРУ в 2007 році показала, що з цієї суми за призначенням було витрачено всього близько 700 млн грн."
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас