російським банкам заборонили змінювати ставки із кредитів і вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

російським банкам заборонили змінювати ставки із кредитів і вкладів

Кредит&Депозит
332
Рада Федерації схвалила в середу на засіданні закон, що забороняє банкам змінювати в однобічному порядку відсоткові ставки з кредитів і вкладів, а також порядок їх визначення, розміри комісійної винагороди і терміни дії відповідних договорів з клієнтами - фізичними особами, повідомляє РИА "Новости".
Чинне законодавство дозволяє банкам вписувати в договори з громадянами норму про можливість однобічної зміни ставок банками. Договори з фізособами є договорами приєднання, тобто їх умови не обговорюються з клієнтом, який або погоджується на умови банку, або ні. Таким чином, банк сам вписує в договір своє право на однобічну зміну ставок.
При укладенні ж договорів з юрособами умови можуть обговорюватись. Закон, що в результаті діє, формально забороняє банкам змінювати ставки в однобічному порядку, але фактично таке право у них є.
Як заявив глава комітету палати із фінансових ринків і грошового обігу Дмитро Ананьєв, закон розділяє поняття клієнта на клієнтів-громадян і клієнтів-компанії і встановлює, що банки більше не зможуть в договорах з громадянами вписувати норму про своє право на однобічну зміну ставок.
За словами сенатора, в економічній ситуації, що склалася, однобічне збільшення кредитними організаціями процентних ставок ставить в скрутне фінансове становище перш за все позичальників-громадян, які є економічно слабкішою стороною кредитного договору.
Крім того, така практика провокує неправомірну поведінку позичальника і відмову від виконання ним своїх зобов'язань, що призводить до збільшення простроченої кредитної заборгованості.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас