Сировину на першому аукціоні УМВБ викупила група "Приват" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сировину на першому аукціоні УМВБ викупила група "Приват"

Енергетика
1368
На Українській міжбанківській валютній біржі вчора відбувся аукціон з продажу нафти компанії "Укрнафта" (добуває 87% нафти в країні; 42% належить групі "Приват"). За даними УМВБ, із запропонованих до продажу 166,852 тис. т нафти 164,852 тис. т купила дніпропетровська компанія "Ріаліз Ойл" (входить до групи "Приват"). Середня ціна нафти на аукціоні склала 3,3 тис. грн/т. Ще 2 тис. т купив нафтотрейдер, афілійований з компанією "Галс До", яка перебуває в партнерських стосунках з групою "Приват". Всі лоти (окрім одного, ціна продажу якого знизилася з 3,5 тис. грн/т до 3,3 тис. грн/т) були продані за стартовою ціною. В "Укрнафті" підсумки конкурсу вчора не коментували.
Передбачалося, що вартість нафти на аукціоні буде значно вищою. У грудні Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою ціна вітчизняної сировини має бути прив'язана до вартості імпортної. Відповідно, вона мала зрости на 42,3% - досі "Укрнафта" продавала всю сировину компанії "Укртатнафта" (контролюється групою "Приват"). Перші дві спроби провести аукціон на нових умовах також не мали успіху - компанії відмовилися від участі в торгах, оскільки сировина продавалася за умови її вивезення з резервуарів "Укртатнафти". Крім того, 20 січня біржа отримала визначення окружного адміністративного суду Києва, який за позовом "Укрнафти" припинив дію урядової постанови.
Цього разу умови аукціону не змінилися. "Умови роботи на ринку мають бути рівними для всіх компаній. На жаль, цей принцип ось вже два роки не поширюється на торгівлю українською нафтою, - говорить прес-секретар 'ТНК-ВР Коммерс' Дмитро Звєрєв. - Базисом постачання ресурсу є не родовища, а резервуари приватних компаній, що робить доставку нафти їх конкурентам украй проблематичною. Сьогоднішній аукціон на УМВБ по суті нічим не відрізнявся від безлічі інших подібних аукціонів". "Можна констатувати, що ринкового ціноутворення на українську сировину не відбувається, що спотворює конкурентне середовище і дуже негативно впливає на інвестиційну привабливість галузі", - погоджуються в прес-службі Лукойлу.
Вчора нафта марки Urals на європейських біржах коштувала $71,4/барель, тоді як ціна проданої "Укрнафтою" нафти склала $47,8/барель, відзначає аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. "Дисконт 33% - це значно, враховуючи, що за якістю українська нафта перевершує Urals", - сказав він. За оцінками Сакви, в результаті "Укрнафта" недоотримала близько $18 млн.
Це не могло не позначитися на котируваннях акцій "Укрнафти": вчора папери компанії на "Українській біржі" впали на 1,5%, на ПФТС - на 0,8%. Але, продаючи нафту за заниженими цінами родинним компаніям, група "Приват" збільшує прибуток "Укртатнафти", відзначає директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. "Продавати нафту за ринковими цінами - означає накачувати прибутком 'Укрнафту', де в 'Привату' немає повного контролю. Крім того, доведеться ділитися з іншими акціонерами, в чому ніхто не зацікавлений", - підкреслює він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас