Китай має намір списати 80% боргу Іраку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай має намір списати 80% боргу Іраку

Казна та Політика
277
Пекін погодився списати 80% боргу Іраку перед КНР, що відноситься до часу правління Саддама Хусейна.
Про це сьогодні повідомило іракське Міністерство фінансів. При цьому, за інформацією іракського відомства, загальний борг країни перед Китаєм складає 8,5 млрд дол., передає Associated Press.
Пекін пробачив іракські борги не просто так, переконані експерти. Китайські енергетичні компанії вже сьогодні відчувають себе вельми привільно в Іраку. Так, китайська державна нафтокомпанія CNPC в партнерстві з британською BP в 2009 р. підписала 20-річний сервісний контракт на освоєння іракського родовища Румайла - найбільшого з нині діючих в країні. Також CNPC (в альянсі з французькою Total і малайзійською Petronas) домоглась права на розробку родовища Хальфайя на півдні Іраку.
Як повідомлялося раніше, Китай може випередити Японію і стати другою за величиною світовою економікою вже за підсумками поточного року.
Зростання економіки країни склало в 2009 році 8,7%, що дозволило обійти Японію і зайняти друге місце в світі після США.
Зазначимо, міжнародні резерви КНР є найбільшими в світі. Їх структура складає державну таємницю, проте, за оцінками експертів, близько 70% золотовалютних резервів Китаю розміщено в доларових активах (переважно в казначейських облігаціях США і облігаціях американських федеральних агентств), решту - в євро, японських єнах. За минулий рік міжнародні резерви КНР збільшилися на 23,3% і склали на кінець 2009 р. майже 2,4 трлн дол.
За прогнозами експертів, уряд Китаю намагатиметься досягти зростання економіки в 2010 р. на 8%, не дивлячись на те, що його чекає складне завдання - зміцнення внутрішнього вжитку. Економісти ж чекають, що економіка Китаю наступного року зросте майже на 9% після підвищення більш ніж на 8% в 2009 році.
Нагадаємо, криза кінця 2008 - початку 2009 року ударила по Китаю не так сильно, як по інших країнах. Її подоланню сприяв також гігантський пакет урядової допомоги.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас