Точка зору: Економічні перспективи України у 2010 р. не вселяють оптимізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Економічні перспективи України у 2010 р. не вселяють оптимізму

1823
Перспективи розвитку ситуації в українській фінансово-економічній сфері в 2010 році не дають підстав для оптимізму, вважає директор Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук (НАН) України, член ради Національного банку України (НБУ) Валерій Геєць.
"Підстав для великого оптимізму на 2010 рік на сьогодні немає", - підкреслив він під час круглого столу в Києві.
Свою позицію В.Геєць аргументував відсутністю належної модернізації української економіки останніми роками, а також збереженням проблем у фінансовому секторі країни. Окрім того, за його словами, додатковим чинником напруженості стануть вірогідні дострокові вибори до парламенту, після обрання нового президента.
За оцінкою директора Інституту економіки і прогнозування, відсутність прогресу у формуванні відповіді на ключові економічні виклики, дозволить національній економіці зростати лише на 2-3%, що призведе до збільшення соціальних проблем.
"Проблеми не зменшуватимуться, а зростатимуть (при зростанні ВВП на 2-3% - ІФ). Мова повинна йти про зростання на рівні не менше 5-6%", - підкреслив він.
Член Ради НБУ вважає, що для стимулювання економічного розвитку необхідно сформувати спеціальні інститути, яких доки немає в країні.
Як повідомлялося, уряд прогнозує, що ВВП України в 2010 році зросте на 3,7%, тоді як Міжнародний валютний фонд чекає зростання української економіки на 2,7%.
Відносно банківської системи, В.Геєць зазначив, що за оцінкою Інституту економіки і прогнозування, частка проблемних кредитів складає близько 25-30%. "Просто так мінімізувати цю річ неможливо. Це дуже велика величина", - додав він.
На його думку, робота над ліквідацією проблем банківської індустрії зажадає додаткових зусиль, як з боку Нацбанку, так і з боку уряду і банків: збереження проблем в секторі гальмує можливості відновлення кредитування економіки.
В.Геєць також зазначив, що ситуація ускладнюється наявністю значного дефіциту держбюджету-2010 (за різними оцінками на рівні 4-10% ВВП), а також істотним борговим навантаженням.
"Існують різні оцінки нашої боргової позиції: від близько $30 млрд до $37 млрд боргу, які доведеться обслуговувати цього року. Постає незвичайно серйозне завдання його реструктуризації", - сказав він.
За його словами, з врахуванням стимулюючої грошової політики в найбільш розвинених країнах існують очікування відносно реструктуризації 70% цих боргів і надходження інвестицій до України.
"Зараз почався витік валюти з цих країн в інші країни. Тому можна чекати, що похід за активами матиме місце", - зазначив член Ради НБУ.
На його думку, відповідна цікавість інвесторів може бути виявлена, серед іншого, до активів, що подешевшали в результаті кризи, в банківській системі України.
"При виході з кризи, десь 70% кредитного поля належатиме банкам з іноземним капіталом, і приблизно 50% банківської системи контролюватиметься іноземними банками", - прогнозує В.Геєць.
Як повідомлялося, на початок грудня 2009 року частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі української банківської системи становила 33,7%, зменшившись із 36,7% на початок минулого року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас