Київ торгує ринками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ торгує ринками

Казна та Політика
366
І доповнив перелік об'єктів, що підлягають продажу приміщеннями Володимирського і Житнього ринків. Швидше за все, цього року на тлі зміни глави держави і можливих дострокових виборів київської влади, розпродаж столичного майна активізується.
Київрада продасть на аукціоні будівлі Володимирського і Житнього комунальних ринків. Відповідне рішення міські депутати прийняли ще 29 жовтня 2009 р., але широкому розголосу рішення сесії за №541 піддалось лише вчора. До списку на продаж включені нежитлові будівлі на вул. Горького, 115 (Голосіївський район), і вул. Верхній Вал, 16 (Подільський район). Втім, в документі відсутня вказівка на те, що за згаданими адресами функціонують відомі столичні ринки. Не вказана і площа об'єктів, зате записано, що вона відповідає нормам бюро технічної інвентаризації.
Ініціатором продажу ринків став член фракції Блоку Леоніда Черновецького Петро Іванов. Пропозицію, внесену з голосу, підтримали 64 депутати із неохідних 61. Мета передбачуваної приватизації - збільшити надходження до міського бюджету.
Це вже друга спроба міськради продати Володимирський і Житній ринки. У лютому 2008 р. КМДА ініціювала приватизацію 35 комунальних підприємств, серед яких були і згадані ринки. Пізніше міськрада викреслила їх із списку.
Між тим, за даними Фонду держмайна, у 2009 р. Київ став лідером із приватизації серед регіонів: у столиці було приватизовано 601 об'єкт - 16% від 3765, проданих в країні. Від приватизації об'єктів в Києві ФДМ отримав 22912,1 тис. грн., зокрема, від продажу об'єктів комунальній власності міста - 16068,7 тис. грн.
Опитані депутати міськради зазначають, що до списку об'єктів, які підлягають продажу, вносяться зміни практично на кожному засіданні Київради. Проте, зазначив депутат від Блоку Віталія Кличка Дмитро Андрієвський, збільшення надходжень від приватизації до міського бюджету не відбувається. За словами Андрієвського, в 2009 р. столична скарбниця недоотримала з джерел неподаткового походження, в т.ч. від приватизації, близько 1 млрд. грн. (у 2009 р. від продажу об'єктів комунальній власності місто планувало зібрати 195 млн. грн.).
На його думку це свідоцтво неефективності і непрозорості приватизації в Києві. Кожна пропозиція з голосу, вважає депутат, невипадкова: зазвичай такого роду рішення готуються під конкретного замовника, який після покупки змінює цільове призначення об'єкту.
Одна з причин частих коректив програми приватизації, на думку парламентаря Володимира Бондаренка (БЮТ),- передчуття можливості дострокових виборів столичної влади. "Варто чекати активного розширення переліку виставлених на приватизацію об'єктів", - прогнозує депутат.
Він переконаний: значних надходжень до міськбюджету продаж ринків не принесе. При цьому процедура продажу буде розіграна як по нотах: прийдуть декілька претендентів з команди Леоніда Черновецького, які недорого куплять приміщення ринків, що цікавлять їх, - вважає депутат.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас