Полсон звинуватив Росію в початку кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полсон звинуватив Росію в початку кризи

6905
Екс-глава мінфіну США Генрі Полсон звинуватив Росію в початку кризи. На його думку, саме Росія підштовхнула американську владу до вкладення гігантських коштів в іпотечні компанії Fannie Mae і Freddie Mac. У російському уряді звинувачення називають "вигадкою".
Росія сприяла кризі іпотечних гігантів Fannie Mae і Freddie Mac, щоб змусити американський уряд вжити заходів для їх порятунку. Про це колишній міністр фінансів США Генрі Полсон пише в своїй книзі "On the Brink" (На краю), уривки з якої наводить Financial Times.
В 2008 році російські чиновники високого рангу запропонували Китаю спільно продати частину портфеля облігацій іпотечних агентств, щоб змусити США використовувати надзвичайні повноваження і підтримати ці компанії, запевняє Полсон в своїх мемуарах. За його словами, китайська сторона відмовилася брати участь у подібній "підривній затії". Але сама ця інформація викликала в екс-глави мінфіну "глибоке занепокоєння", про що він повідомив тодішньому американському президенту Джорджу Бушу.
В уряді Росії спростовують цю інформацію. Представник російського прем'єра Дмитро Пєсков заявив Bloomberg, що Росія ніколи не пропонувала Китаю скинути облігації Fannie Mae і Freddie Mac: "Все це не більше ніж вигадка. Нічого подібного не було".
Заступник міністра фінансів Росії Дмитро Панкін також підкреслив, що Мінфін Росії не робив жодних пропозицій своїм китайським колегам про спільний продаж облігацій Fannie Mae і Freddie Mac.
Однак, за даними Bloomberg, Росія у вересні 2008 року продала папери агентств на загальну суму $65,6 млрд. Це збіглося за часом з націоналізацією Fannie Mae і Freddie Mac. Згідно з даними річного звіту Центробанку, на кінець 2007 року обсяг інвестування в облігації американських іпотечних агентств, у тому числі Fannie Mae і Freddie Mac, досягав 2,475 трлн рублів. За 2008 рік обсяг вкладень в ці папери скоротився в 25 разів - до 96,141 млрд рублів. "Можливо, Росія вела консультації з китайськими колегами щодо американських активів, проте навряд чи була змова з метою обвалити іпотечні агентства, - сумнівається начальник аналітичного управління УК "Капітал" Сергій Карихалін. - Не так було багато облігацій в Росії, і в масштабах всього ринку облігацій це не такі значні суми, вона б не змогла обвалити їх, навіть якби захотіла".
Не дуже віриться, що Росія з Китаєм могли піти на дестабілізацію обстановки, говорить Карихалін. Адже такі дії спричинили б глобальні наслідки, включаючи різке зниження вартості нафти, що негативно позначилося б на самій Росії.
До того ж важко уявити собі, що Китай погодився б на це, оскільки Пекін є володарем американських казначейських зобов'язань на $1 трлн. Тому експерти не відкидають, що Полсон, який свого часу сам займався порятунком іпотечних компаній, намагається перекласти у тому числі і свою власну відповідальність за фінансову кризу на когось іншого. З вересня 2008 року уряд США виділив на підтримку іпотечного ринку понад $1,5 трлн. Якраз сам Полсон пояснював, що ці заходи "допоможуть укріпити іпотечний ринок США і стабілізують фінансові ринки". Тоді ж Freddie Mac та інший флагман іпотечного ринку США Fannie Mae були переведені під управління держави. Уряд США визнав, що крах будь-якої з цих компаній викликав би величезні потрясіння на фінансовому ринку по всьому світу. На початок кризи Freddie Mac і Fannie Mae несли на собі майже половину зобов'язань всього американського іпотечного ринку, а їхні боргові зобов'язання складали у вересні близько $5 трлн.
Поки ситуація кардинально не покращилася. Чистий збиток Fannie Mae за останні 9 кварталів склав $120,5 млрд, Freddie Mac - $67,9 млрд. Скільки ще коштів американських платників податків буде витрачено на ці агентства, неясно. У грудні 2009 року влада США вирішила, що протягом наступних трьох років надаватиме компаніям необмежену допомогу. Росія ж встигла вчасно розлучитися з "кризовими" облігаціями. У 2009 році Банк Росії з вигодою для себе повністю продав облігації Fannie Mae і Freddie Mac, що були на балансі, нагадує Карихалін. Банк Росії не планує повертатися в іпотечні облігації агентств, повідомляв у листопаді минулого року перший заступник голови Центробанку Олексій Улюкаєв.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас