Обсяги виплавки сталі знизилися на 0,8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги виплавки сталі знизилися на 0,8%

244
Виробниче об'єднання "Металургпром" оголосило попередні підсумки роботи сталеливарних компаній в січні. У першому місяці було вироблено 2,65 млн т сталі, що на 25,9% більше, ніж в січні 2009 року. Гендиректор "АрселорМіттал Кривий Ріг Жан Жуе відзначає, що в січні 2009 року був низький обсяг виробництва через сильне падіння в листопаді 2008 року, тому порівнювати його з показниками поточного року не варто.
Якщо порівнювати січневу виплавку сталі до грудня 2009 року, то ринок показав незначне падіння - на 0,8%. Причому, за даними "Держзовнішінформу", з топ-5 найбільших меткомбінатів України лише "Азовсталь" і "АрселорМіттал Кривий Ріг показали приріст виробництва на 4,9% і 3,9% відповідно. В той же час Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча знизив виробництво на 3,15%, Алчевський меткомбінат - на 0,4%, а Дніпропетровський меткомбінат ім. Дзержинського - на 7,8%.
Зростання виробництва сталі на "Азовсталі" і на "АрселорМіттал Кривий Ріг пояснюються позитивними змінами кон'юнктури ринку. "'Азовсталь' входить до групи 'Метінвест', а 'АрселорМіттал Кривий Ріг - в ArcelorMittal, які мають в своєму розпорядженні власні великі збутові мережі по всьому світу, чого не мають інші метпідприємства України. За рахунок цього вони традиційно кращі продавці", - говорить аналітик ІК Concorde Capital Андрій Герус. В той же час Алчевський меткомбінат, ДМК ім. Дзержинського (входять до "Індустріального союзу Донбасу") і ММК ім. Ілліча не мають в своєму розпорядженні власної сировини.
"Саме брак сировини у зв'язку з фінансовими труднощами ІСД зірвав плани щодо заявленого збільшення виробництва Алчевського меткомбінату і ДМК ім. Дзержинського", - упевнений Юрій Рижков з ІК Astrum Investment Management. На кінець 2009 року загальна заборгованість ІСД складала близько $3 млрд. За оцінками Рижкова, в лютому очікується деяке поліпшення ситуації із забезпеченням підприємств сировиною, що допоможе збільшити середньодобову виплавку сталі в Україні на 3-5%. "Але через меншу кількість днів у лютому загальний показник виплавки в країні може виявитися на 5-7% нижчим", - відзначає він.
Зараз відновлення ринку відбувається за рахунок споживачів з країн Південно-Східної Азії, які активно розвиваються сьогодні, відзначає директор з зовнішньоекономічної діяльності та збуту продукції "Донецьксталі" Валерій Хилько. "Як тільки попит зростає на цих ринках, виробники країн СНД намагаються максимально завантажити свої потужності. В результаті це може призвести до профіциту металу і чергової стагнації галузі", - пояснює він.
"Говорити про відновлення стабільного попиту з боку базових галузей рано. Це локальне збільшення попиту, - вважає заступник керівника департаменту ГМК "Держзовнішінформу" В'ячеслав Попов. - Початок будівельного сезону, а також очікуване зростання цін на сировину змушує трейдерів робити запаси. Тому не виключено, що в березні-квітні ми знову побачимо падіння попиту".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас