Партія регіонів ініціює звільнення Онопенка із посади судді ВСУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Партія регіонів ініціює звільнення Онопенка із посади судді ВСУ

Казна та Політика
679
Народні депутати від Партії регіонів Валерій Бондик та Володимир Колесніченко ініціюють звільнення з посади судді Верховного суду України (ВСУ) голови цього суду Василя Онопенка. Відповідну постанову "Про скасування постанови Верховної Ради України "Про обрання судді Верховного суду України" зареєстровано за № 6025 від 1 лютого 2010 р.
Зокрема, у пояснювальній записці депутати зазначають, що Онопенко "особисто, своїми непрофесійними діями, нехтуючи волею президії Вищого адміністративного суду України, Ради суддів адміністративних судів України та Конференції суддів адміністративних судів, які з порушенням встановленого законом порядку призначення суддів на адміністративні посади і звільнення з цих посад висловили довіру Пасенюку О.М., призначивши його після закінчення терміну повноважень голови Вищого адміністративного суду України виконуючим обов'язки голови цього суду, намагається дезорганізувати роботу суду та узурпувати судову владу в свої руки".
Саме тому нардепи вирішили повернутися до питань, які у 2007 р. розглядала тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради України з питань з'ясування обставин прийняття Радою суддів України рішення про призначення суддів на адміністративні посади та звільнення з цих посад.
У попередньому звіті ТСК ВР доручила відповідному комітету звернутися до Вищої ради юстиції щодо порушення суддею ВСУ Онопенком присяги судді.
Підставою для вищенаведеного був той факт, що постанову ВР, якою Онопенка було обрано суддею ВСУ, було прийнято з порушенням вимог закону, зазначено у пояснювальній записці до проекту постанови.
Зокрема, зазначається, що на час обрання Онопенко більше 11 років не був суддею. Тому згідно із законом він мав скласти кваліфікаційний іспит, однак у матеріалах немає інформації про його складання.
Нардепи від Партії регіонів також вказують на те, що лист чинного в жовтні 2002 р. голови ВСУ Бойка не пройшов відповідних реєстраційних процедур у Верховній Раді, не містить вхідного номеру ВР. "Текст такого листа також не відповідає вимогам чинного законодавства України", - сказано у пояснювальній записці.
"Висновок Вищої кваліфікаційної комісії суддів України також не відповідає вимогам чинного законодавства України, оскільки не завірений належним чином, у ньому відсутні підписи членів цієї Комісії, що викликає сумніви. Що таке питання дійсно розглядалося на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії", - сказано у пояснювальній записці до проекту постанови ВР.
"Жодним чином не завірена і довідка про роботу в минулому Онопенка", - зазначають Бондик і Колесніченко.
Тим часом стало відомо, що голова ВСУ Василь Онопенко з 27 січня 2010 р. знаходиться на лікарняному. Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі ВСУ.
Нагадаємо, 21 січня ц.р. Генеральна прокуратура України (ГПУ) передала розслідування справи за фактом незаконного виготовлення дублікату гербової печатки Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) до прокуратури міста Києва. Перед цим прес-служба ВАСУ повідомила, що 20 січня 2010 р. було вилучено і знищено дублікат печатки ВАСУ, виготовлений на прохання першого заступника голови ВАСУ Миколи Сіроша.
14 січня ц.р. голова Верховного суду України Онопенко заявив, що заступник голови ВАСУ Сірош отримав другу печатку ВАСУ. В "Урядовому кур'єрі" 12 січня 2010 р. було опубліковано повідомлення першого заступника голови ВАСУ Миколи Сіроша про втрату гербової печатки ВАСУ і визнання її недійсною. Того ж дня інформація про втрату гербової печатки була спростована в.о. голови Олександром Пасенюком.
Раніше, 25 грудня 2009 р. Рада суддів України скасувала рішення конференції суддів адміністративних судів від 24 грудня 2009 р. про покладання обов'язків голови ВАСУ на Пасенюка до призначення голови ВАСУ. Тоді ж Рада суддів визнала першого заступника голови ВАСУ Сіроша виконуючим обов'язки голови ВАСУ. Рада суддів визнала також незаконними рішення президії ВАСУ і рішення конференції суддів адміністративних судів про покладання обов'язків голови ВАСУ на Пасенюка незаконними.
Як повідомлялося, термін повноважень голови ВАСУ Пасенюка сплив 24 грудня 2009 р. Згідно із законодавством, подання на призначення голови ВАСУ готує голова ВСУ. Норму про те, що подану кандидатуру затверджує Президент України, що діяла раніше, було скасовано рішенням Конституційного суду. Нагадаємо, що в компетенції ВАСУ - розгляд скарг на рішення ЦВК України, а також справ щодо фальсифікацій на виборах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас