Дешева іпотека — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешева іпотека

Кредит&Депозит
3144
Кабінет міністрів оприлюднив постанову №61 про збільшення статутного капіталу Державної іпотечної установи на 500 млн грн. - до 700 млн грн. Ці кошти планується виділити на безповоротній основі за рахунок коштів стабілізаційного фонду держбюджету. Аби виручити необхідну суму, Кабмін має намір продати шестимісячні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) з прибутковістю 21,3% річних.
Цим же документом уряд скасував постанову №1068 від 30 вересня 2009 року, дію якої президент Віктор Ющенко припинив указом №949 ще 20 листопада. Тоді йшлося про збільшення капіталу ДІУ на 1 млрд грн. за рахунок продажу п'ятирічних ОВДП з нижчою ставкою - 17,1%. У секретаріаті президента (СП) Ъ повідомили, що нове рішення Кабміну, швидше за все, не буде оскаржено, бо не суперечить Бюджетному кодексу.
"За відсутності в країні закону про бюджет на 2010 рік, за ст. 46 Бюджетного кодексу уряд може витрачати кошти, в тому числі на цілі, вказані в проекті закону про держбюджет, поданий до Верховної ради. Крім того, згідно з ухваленим антикризовим законом №639-VI, Кабмін має право витрачати кошти стабфонду. Його перша стаття дозволяє направляти ці кошти з-поміж іншого на збільшення капіталу ДІУ", - пояснив керівник головної служби соціально-економічного розвитку СП Роман Жуковський. У проекті бюджету-2010 для ДІУ передбачено 1,04 млрд грн.
В постанові №61 відзначається, що ДІУ має право використовувати 500 млн грн. "лише на виконання статутних завдань". На що саме будуть витрачені кошти, голова правління ДІУ Андрій Камуз і його перший заступник Сергій Святко вчора повідомити відмовилися. Але у вересні Кабмін планував витратити 1 млрд грн. на забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
На ці цілі в 2009 році було направлено 1,58 млрд грн. Статут ДІУ також дозволяє рефінансувати іпотечні кредити. Проте вже в суботу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, як розвиватиме іпотечне кредитування. За її словами, 5 держбанків зможуть видавати громадянам кредити на придбання житла строком до 20 років під 5% річних без початкового внеску. При такій ставці піврічний дохід від видачі кредитів на 500 млн грн. складе всього 12,5 млн грн., тоді як уряд на обслуговування випуску держоблігацій витратить 53,25 млн грн.
Експерти не схвалюють розвиток іпотечного ринку за рахунок збільшення держборгу. "Розвивати іпотеку необхідно для зростання будівельного ринку. Адже її відсутність призведе до зниження попиту на житло. Але навряд чи Кабміну вдасться реалізувати свої передвиборні обіцянки, оскільки забудовники і банки не зацікавлені працювати при низьких ставках доходу", - говорить старший аналітик ІК Astrum Investment Management Сергій Фурса. "Теоретично уряд може рефінансувати такі кредити, але це призведе до серйозного збільшення і без того величезного дефіциту бюджету. А отже - до прискорення нарощування держборгу", - упевнений незалежний експерт Ерік Найман.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас