Полсон: Росія і Китай хотіли разом шантажувати США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полсон: Росія і Китай хотіли разом шантажувати США

4467
Росія пропонувала Китаю вступити в змову і спільними зусиллями добитися націоналізації Fannie Mae і Freddie Mac, про це згадує в своїх мемуарах колишній міністр фінансів США Генрі Полсон.
В серпні 2008 р. Росія запропонувала Китаю погоджено продати великі обсяги облігацій іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac, аби підштовхнути уряд США до їх націоналізації, цитує FT мемуари Полсона. Про це він дізнався, перебуваючи на літній Олімпіаді в Пекіні. Китай, за його словами, від пропозиції відмовився.
Представник російського прем'єра Дмитро Пєсков заявив Bloomberg, що Росія ніколи не пропонувала Китаю скинути облігації Fannie Mae і Freddie Mac. За даними Bloomberg, Росія у вересні 2008 р. продала папери агентств на $65,6 млрд. Це збіглося за часом з націоналізацією Fannie Mae і Freddie Mac.
"Мені нічого про це (пропозицію Китаю) не відомо", - говорить високопоставлений чиновник Мінфіну РФ. Необхідності в цьому не було, продовжує він: "$65 млрд - дуже маленька сума, аби цим шантажувати". Скидання великого обсягу облігацій Росією і Китаєм могло призвести до дефолту агентств, вважає Володимир Брагін з "Трасту": тоді владі довелося б їх націоналізувати, а це стало б гарантією повернення боргу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас