Президент Швейцарії засудила можливу покупку Німеччиною відомостей про "податкових ухильників" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Швейцарії засудила можливу покупку Німеччиною відомостей про "податкових ухильників"

196
Президент Швейцарії Доріс Лойтхард засудила можливу покупку даних про німецьких неплатників податків, які тримають свої заощадження в швейцарських банках. Про це повідомляє агентство AFP. "Ми вважаємо досить складною ситуацію, коли правова держава заволодіває інформацією нелегальним шляхом", - заявила Лойтхард швейцарському інформаційному агентству SDA в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі.
Використання нелегально придбаних банківських даних, за її словами, не відповідає засадам правової держави. Виходить, що "держава укладає операції зі злочинцями, а це суперечить закону", - відзначила президент Швейцарської Конфедерації.
В свою чергу уповноважений уряду Німеччини з питань захисту особистих даних Петер Шаар застеріг німецьких чиновників від придбання, судячи з усього, краденої інформації. "У мене виникають великі сумніви в законності подібної операції", - заявив Шаар у неділю в інтерв'ю агентству dpa.
За словами політика, якщо держава купує за гроші дані, отримані незаконним шляхом, то вона фактично займається приховуванням. До того ж, підкреслив Петер Шаар, "абсолютно неприйнятно, якщо правові держави почнуть змагатися одна з одною, намагаючись роздобути якомога більше інформації, отриманої нелегальним шляхом".
Між тим міністр оборони ФРН Карл-Теодор цу Гуттенберг (Karl-Theodor zu Guttenberg) також висловився проти придбання банківських даних. У інтерв'ю газеті Neue Züricher Zeitung, яке було опубліковане в неділю, глава оборонного відомства заявив, що отримання доступу до інформації "має відповідати заходам, прийнятим у правових державах, у тому числі й у нас". За словами цу Гуттенберга, не можна "легковажно ставити на карту" міцні й хороші відносини з Швейцарією.
В той же час Німецьке об'єднання платників податків вимагає від податкових чиновників викупити запропоновані їм дані про півтори тисячі німецьких громадян, які ухиляються від сплати податків. "Ці відомості не можна вважати краденим товаром", - заявив голова об'єднання платників податків Дітер Ондрацек в інтерв'ю в сьогоднішній газеті "Bild".
"Суму в розмірі 2,5 мільйонів євро за надану інформацію я вважаю нормальною, враховуючи, що до казни можуть надійти 100 мільйонів євро недозібраних податків", - вказав Ондрацек.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас