У Давосі підтримали банківську реформу Обами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Давосі підтримали банківську реформу Обами

240
Учасники Всесвітньому економічному форумі в Давосі підтримали ідею спеціального збору, яким будуть обкладатися фінансові інституції для формування фонду допомоги банкам на випадок майбутніх потрясінь.
Як повідомляє ВВС, політики і банкіри в цілому висловлюються на користь цієї ініціативи, а керівництво Міжнародного валютного фонду (МВФ) називає її практичною.
Якщо ідея буде реалізована, то саме ці кошти, а не гроші платника податків, стануть у майбутньому тим рятівним кругом, який дозволить не потрапили в скрутне становище банкам.
Таким чином, в майбутньому можна буде уникнути повторення ситуації останньої фінансової кризи, коли уряди різних країн світу витратили на допомогу банкам мільярди і мільярди доларів з бюджетних коштів.
Пропонований збір багато хто вважає більш реалістичним виходом, ніж введення податку на фінансові трансакції, який часто називають "податком Тобіна" і який не зміг завоювати розум і серця зацікавлених сторін. Зокрема, цей податок, який запропонували уряди Великої Британії та Франції, не знайшов підтримки в Сполучених Штатах.
Що стосується спеціального збору, то його називають більш працездатним варіантом - і не в останню чергу тому, що його підтримують деякі провідні банкіри. Зокрема, Йозеф Акерманн, виконавчий директор Deutsche Bank, виступає за створення "європейського фонду порятунку і вирішення проблем".
Подібний збір - лише одна з багатьох пропозицій, що висувається керівництвом МВФ, і яка буде представлена міністрам країн Великої двадцятки в квітні.
При цьому заступник виконавчого директора МВФ Джон Ліпскі попереджає: узгодити деталі такої схеми може бути не так-то легко. "Потрібно розумно підійти до питання визначення ризику, проти якого намагаєшся застрахуватися", - пояснює він.
Нагадаємо, уряд Сполучених Штатів запропонував ввести на великі банки податок, за допомогою якого можна було б повернути хоча б деякі з коштів, витрачених на програму допомоги банкам. Усього таких коштів тільки в США було виділено 700 млрд доларів.
Завдання щодо внесення поправок до банківського законодавства намагаються вирішити і уряди багатьох інших країн, сподіваючись таким чином захистити громадян і, по можливості, запобігти саме виникнення фінансових криз у майбутньому.
У січні президент США Барак Обама змалював досить масштабну реформу банківського сектора, що передбачає, зокрема, введення ліміту на розміри банків і обмеження на деякі особливо ризикові операції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас