Тимошенко: Газотранспортного консорціуму з передачею прав на управління українською ГТС не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Газотранспортного консорціуму з передачею прав на управління українською ГТС не буде

Енергетика
306
Кандидат на пост Президента України, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає неприпустимим створення газотранспортного консорціуму за умови передачі прав на управління газотранспортною системою України.
"Річ у тому, що газотранспортна система України, яка є державною власністю, - це наш ключ до енергетичної незалежності держави. Це наш вплив на всі енергетичні процеси в нашому регіоні. Це вплив України на енергетичну політику Європейського союзу, країн СНД - це ключова стратегічна власність", - сказала Тимошенко в ефірі телеканалу "Інтер".
Прем'єр нагадала, що на газотранспортну систему України "роблять" замах всі 18 років незалежності держави. "Але, як мінімум 10 останніх років я захищаю цю систему. Ми прийняли закон, що забороняє будь-які маніпуляції з власністю на газотранспортну систему", - підкреслила вона. "Газотранспортна система - стратегічна державна власність України, і ніякі махінації - не консорціуми, СП, які б то не було передачі в оренду - я ніколи не дозволю зробити", - заявила Тимошенко.
Раніше Тимошенко заявила, що створення в країні газотранспортного консорціуму буде означати ліквідацію транзитної системи держави.
Напередодні лідер української опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що у разі обрання Президентом України готовий відразу після виборів почати переговори з Росією і Європейським союзом про можливість створення газотранспортного консорціуму для підвищення надійності гарантування обсягів транзиту російського природного газу до Європи.
Нагадаємо, 21 січня 2010 р. Янукович пообіцяв у разі перемоги на виборах створити консорціум з управління газотранспортною системою за участю "Газпрому". На його думку, таким чином вдасться збільшити обсяг прокачування газу через територію України і домогтися більш низької ціни палива.
Раніше, голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина зазначав, що створення міжнародного консорціуму можливо тільки під будівництво нових трубопроводів.
Відзначимо, в 2009 р. обсяг прокачування російського газу через територію України знизився на 31% - до 75 млрд куб. м, але це було пов'язано виключно з падінням споживання газу в країнах Євросоюзу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас