Глава парламентського аграрного комітету пропонує скасувати держрегулювання ринку цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава парламентського аграрного комітету пропонує скасувати держрегулювання ринку цукру

Аграрний ринок
360
Голова парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Присяжнюк пропонує скасувати закон "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру". Відповідний законопроект парламентар зареєстрував у Верховній Раді.
Автор документа вважає, що закон про держрегулювання виробництва і реалізації цукру не виконав поставлених перед ним завдань. Як відзначається в пояснювальній записці до законопроекту, передбачене законом квотування виробництва цукру на практиці є формальним розподілом квот і збільшенням штату бюрократичної системи. Крім того, встановлення відповідно до закону мінімальних цін на цукор, на думку М.Присяжнюка, заважає встановленню економічно обґрунтованих цін і введенню ринкових механізмів ціноутворення.
На думку М.Присяжнюка, зарегульованість бурякоцукрової галузі негативно вплинула на інвестиційну привабливість вітчизняних цукрових заводів і вирощування цукрового буряку.
Як повідомлялося, закон "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" був прийнятий парламентом України в 1999 році. Він передбачає встановлення мінімальних цін на цукор, а також квот на виробництво цукру.
Україна з буряку врожаю 2009 року виробила, за попередніми даними, 1,27 млн тонн цукру, що на 19,3% менше, ніж в попередньому сезоні цукроваріння. За оцінками асоціації "Укрцукор", Україна щомісячно споживає близько 130 тис. тонн цукру.
В 2009 році буряк переробляли 56 цукрових заводів, тоді як в 2008-му - 70.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас