Литвицький: Зовнішня платіжна позиція України поступово зміцнюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Зовнішня платіжна позиція України поступово зміцнюється

Казна та Політика
551
Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України за підсумками 2009 р. (за попередніми даними) в розмірі 1,9 млрд грн. виявився не набагато гірший, ніж прогнозували. Це сталося через погіршення динаміки ВВП на тлі менш сильного падіння реальних доходів населення. Так керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький прокоментував дані, оприлюднені НБУ 28 січня 2010
За його словами, на погіршення сальдо поточного рахунку вплинув насамперед торговельний дефіцит, який почав зростати в III та IV кварталах, хоча в першому півріччі демонстрував негативну динаміку. Це, на думку В. Литвицького, сталося тому що "темпи спаду ВВП у 2009 р. були істотно вищими, ніж падіння реальних доходів".
"В той час, як спад ВВП за підсумками року склав 13-14%, причому ми спостерігали позитивну динаміку ВВП від кварталу до кварталу, реальні доходи населення впали в районі 9-10%. Так як схильність до заощаджень в Україні залишалася низькою, а схильність до споживання стабільною, це призвело до відновлення попиту на імпорт, в тому числі на споживчий імпорт", - сказав керівник групи радників голови НБУ. Також, зазначив він, стан поточного рахунку платіжного балансу не виправдав прогнозів щодо причини нерівномірного відновлення українського експорту.
В той же час, В. Литвицький вважає, що стан фінансового рахунку платіжного балансу за підсумками 2009 р. виявився кращим, ніж прогнозувалося на початку минулого року. "За фінансовим рахунком ми недооцінили позитивні моменти. Звичайно, рік ми закінчуємо з дефіцитом, але менше 12 млрд грн. (11,8 млрд грн. – ред.). Це краще, ніж прогнози. Виявилося, що банки та підприємства успішно пройшли процес реструктуризації. Більш того, в грудні 2009 р., вперше з вересня 2008 р., ми навіть мали невеликий профіцит за фінансовим рахунком. Тобто ми отримали більший приплив капіталу, ніж його відтік", - сказав експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас