Інфляція в єврозоні прискорилась у січні до максимуму за 11 місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в єврозоні прискорилась у січні до максимуму за 11 місяців

Казна та Політика
362
Споживчі ціни в єврозоні зросли в січні на 1% порівняно з аналогічним місяцем 2009 року, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на попередні дані Статистичного управління Європейського Союзу.
Темпи інфляції в січні є найшвидшими за останні 11 місяців.
Аналітики чекали збільшення цього показника на 1,2%.
В грудні річна інфляція склала 0,9%.
Ціни на нафту підскочили за останніх 12 місяці на 76%, що сприяло прискоренню інфляції, не дивлячись на зниження витрат компаній і скорочення робочих місць. Підвищення вартості енергоносіїв прискорилося в зимові місяці через холодну погоду. Передбачається також, що температура в Європі буде нижчою за звичайний рівень в майбутні 2 місяці.
Попри вихід єврозони з рецесії, Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив відсоткові ставки на рекордно низькому рівні, аби підтримати нестійке відновлення економіки.
"Ми не бачимо особливих шансів на сильне, стійке зростання цін в єврозоні, що дозволяє ЄЦБ зберегти стимулюючі аспекти кредитно-грошової політики", - заявив економіст Daiwa Securities Колін Елліс.
За оцінками ЄЦБ, ВВП єврозони збільшиться на 0,8% в 2009 році і на 1,2% в 2011 році. Середні темпи інфляції становитимуть 1,3% цього року і близько 1,4% в наступному.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас