Єврозона може надати державну допомогу Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврозона може надати державну допомогу Греції

Казна та Політика
424
Держави єврозони вивчають різні можливості порятунку Греції від фінансової кризи. В останні тижні зростання обсягу грецької заборгованості підірвало довіру інвесторів до єдиної європейської валюти.
Напередодні французьке видання Le Monde із посиланням на неназваного чиновника з Брюсселю повідомило, що уряди низки країн ЄС, перш за все, Німеччини і Франції, проводили консультації "для вивчення механізмів фінансової підтримки Афін".
Серед найбільш вірогідних варіантів є можливість надання двосторонніх позик з боку країн ЄС Греції або ж допомога за рахунок коштів внутрішніх фондів ЄС. Законодавство Євросоюзу забороняє будь-яку пряму фінансову підтримку для країн, що використовують євро.
Однак в обмін на таку допомогу, країни зони євро можуть зажадати, аби соціалістичний уряд прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу вжив рішучих заходів із приборкання величезного дефіциту державного бюджету країни.
Фінансові ринки стурбовані тим, що Греція не в змозі обслуговувати свій зростаючий держборг. Така ситуація тисне на європейську валюту, на ринку все частіше говорять про можливий вихід країни із зони євро, що саме по собі є безпрецедентним кроком з непередбачуваними наслідками.
Раніше деякі члени ради керівників ЄЦБ категорично відмовили Греції навіть в самій думці про допомогу ЄС. Проте в такій ситуації багато експертів побоюються, що якщо єврозона не допоможе, то Греції доведеться шукати допомоги в МВФ. Це буде не просто конфуз для Європи, така позика може просто підірвати незалежність Європейського центрального банку.
Уряд Греції пообіцяв скоротити дефіцит державного бюджету до 8,7% від ВВП. В даний час цей показник досягає майже 13%. Але навіть після скорочення дефіциту, його розмір майже в 3 рази перевищуватиме максимально дозволений в єврозоні рівень 3%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас