Мафія заробила на кризі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мафія заробила на кризі

Казна та Політика
1544
Її дохід у 2009 р. збільшився на 3,7% - до $190 млрд., а прибуток - на 8%, до $110 млрд. Уряд Італії пообіцяв боротись зі зміцненням мафії конфіскаціями.
Італійська асоціація малого і середнього бізнесу Confesercenti надала дані про фінансовий стан організованої злочинності. Доходи злочинних синдикатів виявилися вищими за виручку найбільшої компанії країни - нафтової корпорації Eni SPA, і дорівнюють майже 9% ВВП. Бум довкола бізнесу італійської мафії відбувається на тлі фінансової кризи в країні, і 4,8%-го економічного спаду.
За оцінками експертів, заснованими на підставі даних поліції, підприємців і інформаторів в мафіозному середовищі, основні доходи ($95 млрд.) злочинні клани Італії отримали від торгівлі наркотиками, людьми і зброєю, а також від контрабанди. На другому місці - держконтракти, підпільний гральний бізнес, підробка грошей і документів, а також незаконні постачання робочої сили ($35 млрд.) "Кришуючи" близько 20 тис. компаній, організовані злочинні угрупування заробили $33 млрд. На здирництво та злочини припало $1,4 млрд., і $840 млн.- на проституцію.
"Мафія інкорпорейшн" не боїться і навіть не знає про кризу. Є ризик, що мафія може скористатися тимчасовими труднощами великого бізнесу, який потерпає від браку ліквідності, аби через фондовий ринок отримати над ним контроль", - пише римська антизлочинна організація SOS Impresa.
Успіх мафії експерти пояснюють тим, що злочинні синдикати володіють великим запасом готівки, яка особливо цінується в той час, коли банки заморожують кредитування. За словами експертів, калабрійський синдикат ндрангета, сицилійський, - коза ностра, неаполітанський, - каморра та апулійський - сакра корона уніта - в 2009 р. стали бажаною альтернативою банківському кредитуванню.
Криза також дозволила мафіозі активно легалізовувати тіньові доходи шляхом скуповування активів, що подешевшали. У 2009 р. злочинні групи витратили близько $36 млрд. на інвестиції. Крім того, синдикатам було легко вербувати дешеву робочу силу серед людей, які втратили робоче місце.
Прагнення мафіозних кланів скупити активи в реальній економіці спонукало уряд Італії змінити методи боротьби зі злочинністю. Вчора прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі презентував новий екстраординарний план знищення організованої злочинності. "Для боротьби з мафією необхідно атакувати активи гангстерів, і на цьому ми сфокусуємо зусилля. Деякі критики іронічно говорять, що синдикати готові скуповувати назад конфісковане у них майно на державних аукціонах. Чудово! Це означає, що ми зможемо конфіскувати його повторно", - повідомив Сильвіо Берлусконі.
Прем'єр оголосив про створення в Італії Національного агентства із управління захопленим і конфіскованим майном, яке в короткі терміни переоформлятиме права на відібрані в мафії активи місцевим співтовариствам і установам.
Уряд Італії задоволений успіхами боротьби з мафією. Минулого тижня був арештований глава неаполітанського клану Паоло ді Мауро і захоплено майно на $770 млн., включаючи 15 будівельних і асфальтових компаній, сотні об'єктів нерухомості і транспортних засобів. Всього за останні півтора роки владі вдалося конфіскувати в мафії $12,5 млрд.
Втім, за оцінкою лідера опозиційної партії лівоцентристів Пьерлуїджі Берсані, анонсований план - не більше ніж передвиборча пропаганда: "Які заходи уряд не вживатиме, вони будуть даремні, якщо союзники Берлусконі в парламенті не перестануть просувати закони, що сприяють розвитку мафії. Зараз вони, зокрема, прагнуть обмежити можливості поліції прослуховувати телефони".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас