НБУ відчув силу надходження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відчув силу надходження

Кредит&Депозит
8464
Нацбанк повідомив, що торік дефіцит фінансового рахунку досяг рекордних $12 млрд, а в грудні завдяки новим кредитам фінансовий рахунок вперше став позитивним. Експерти переконані, що в 2010 році, завдяки поліпшенню ситуації на зовнішніх ринках і припливу інвестицій, дефіцит валюти в країні зменшиться до $7 млрд.
Вчора НБУ опублікував звіт про платіжний баланс за 2009 рік, дефіцит якого зменшився до $1,94 млрд з рекордного рівня $12,76 млрд в 2008 році. При цьому НБУ в кінці минулого року зафіксував погіршення торговельного дефіциту. Сальдо експорту-імпорту товарів і послуг виявилося найгіршим і в грудні ($767 млн), і в IV кварталі ($1067 млн). За підсумками року відтік валюти з країни із торговельних операцій склав $2,72 млрд. З банків вилучено валюти ще на $9,61 млрд.
Але якщо в минулі роки перевищення імпорту над експортом компенсувалося припливом інвестицій і кредитів в країну, то минулий рік показав зворотну тенденцію. Негативний результат із фінансових операцій досяг максимального значення - $11,79 млрд - через відтік коштів внаслідок оплати кредитів і облігацій на суму $9,04 млрд.
Ситуація покращилась лише в останній місяць минулого року: була переломлена тенденція перевищення сум повернення позик над залученням нових, що почалася в листопаді 2008 року. Фінансовий рахунок в грудні вперше за рік став позитивним, досягнувши $363 млн. Це сталося завдяки позитивному кредитному сальдо на рівні $676 млн. Поліпшення ситуації стримувало скорочення прямих інвестицій до $120 млн, тоді як ще в листопаді в країну надійшло від нерезидентів $358 млн, а в жовтні - $728 млн. Банки збільшили зовнішній борг на $164 млн, тоді як підприємства - на $458 млн.
Експерти пояснюють, що припинення відпливу капіталу в грудні викликане реструктуризацією позик низкою банків і підприємств. "Залученнями могли стати і звичайні торговельні кредити, - відзначила аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. - На зовнішніх ринках сталося пожвавлення, і українські компанії отримали доступ до коротких позик, при цьому про серйозні інвестиції не йдеться". Аналітики чекають збереження тенденції впродовж 2010 року, не дивлячись на плановані погашення позик банками з іноземним капіталом. "В першу чергу має статися поліпшення сальдо по банківській системі, яка стане більше залучати позики, ніж виплачувати їх", - сказав економіст ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов.
Аналітики вважають, що завдяки такому пожвавленню дефіцит фінансового рахунку зменшиться до $7 млрд. "За рахунок поліпшення зовнішньої торгівлі експорт зростатиме швидше. І не дивлячись на зростання імпорту, в першу чергу за рахунок дорожчання вартості і збільшення обсягів купівлі газу, оплата за який збільшиться з $6 млрд торік до $10 млрд, ми вважаємо, що поточний рахунок стане позитивним і складе $2 млрд", - повідомила Анастасія Головач. Олексій Блінов доповнив, що з врахуванням коштів від МВФ скорочення чистих резервів НБУ складе $1 млрд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас