Торговці втратили головний документ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговці втратили головний документ

Фондовий ринок
2852
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) вперше позбавила ліцензій торговців цінними паперами, які вчасно не вступили до асоціації "Українські фондові торговці" (АУФТ). В АУФТ заявили, що тепер добиватимуться вступу до неї всіх торговців.
Як стало відомо "Комерсант-Україна", ДКЦПФР на засіданні 26 січня позбавила ліцензій сімох торговців цінними паперами: "ФК "Фінтраст'", "ФК КИТ", "ІК 'Акцент-інвест'", "ФК 'Раритет'", "Укррегіонброк", "ФК 'Краматорськ'" і ПАТ "Райсторбіг". У Держкомісії повідомили, що ПАТ "Райсторбіг" виникло після перейменування "Тект-Брок", що входила до групи "Тект" Вадима Гриба. "В групи компаній 'Тект' залишився один брокер. В рамках реструктуризації ми відмовилися від однієї з юридичних осіб. Мабуть, новий власник вирішив не підтримувати цю компанію", - пояснив генеральний директор "Тект-капітал" (управляє ДК "Тект") Олексій Сухоруков. Нагадаємо, в кінці грудня "Тект-брок" була виключена і з асоціації ПФТС - за несплату внеску за III квартал.
Підставою для відкликання в цих компаній ліцензій стала "неможливість виконання ліцензійних умов - відсутність членства в саморегульованій організації (СРО)", розповіла начальник відділу ліцензування торговців цінними паперами ДКЦПФР Оксана Сальчук. Це перший випадок вживання такої жорсткої санкції до торговців з моменту, коли АУФТ, що об'єднувала більше 50% ринку, отримала 22 травня 2009 року статус СРО. На той момент в асоціацію входило 54% учасників ринку, або 437 компаній. Глава ДКЦПФР Анатолій Балюк тоді зобов'язав всіх торговців вступити до АУФТ до 22 липня. За словами Оксани Сальчук, торговці були попереджені, що у них є місяць на виконання норми про членство в СРО - до 31 грудня 2009 року. Відзначимо, що ДКЦПФР також позбавила ліцензії ЗАТ "Контрактовий дім", але цей торговець відсутній за місцем реєстрації, і в ДКЦПФР мають намір звернутися до суду з проханням про його ліквідацію.
Втім, у торговців є можливість відновити ліцензії. "Вони отримують ліцензію, а потім повинні вступити до СРО до моменту, коли почнуть здійснювати свою професійну діяльність - торгувати цінними паперами", - зазначила Оксана Сальчук. На 1 січня 2010 року ліцензіями торговців володіли 737 компаній. В той же час членами АУФТ на 27 січня були лише 708 торговців. Проте комісія не квапиться приймати рішення щодоз решти 21 компанії. За словами Сальчук, серед них багато нових трейдерів, які доки не працюють, або трейдерів, що поєднують діяльність торговця і зберігача.
В АУФТ не мають наміру вимагати від регулятора позбавити ліцензій решту торговців, але вважають, що всі вони повинні вступити в асоціацію. Вступний внесок становить 5 тис. грн., щоквартальні платежі - 1 тис. грн. "Ми можемо лише інформувати комісію про те, хто до нас приєднався. Але в самому рішенні комісії записано, що кожен торговець повинен вступити до СРО. Трактування "я є і торговцем, і зберігачем, а тому можу входити лише в одну СРО" неправильне", - заявив голова ради АУФТ Сергій Антонов. Старший юрист компанії "Василь Кисиль і партнери" Наталія Доценко-Білоус, пославшись на роз'яснення ДКЦПФР, підтвердила, що компанія зобов'язана входити до СРО всіх тих сегментів ринку, ліцензію на професійну діяльність яких вона має.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас