МінАП лобіює здешевлення добрив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МінАП лобіює здешевлення добрив

Аграрний ринок
359
Напередодні весняної посівної аграрне відомств диктує регульовані ціни на мінеральні добрива, що стане предметом протиріч з хіміками. Ціна питання мінімум 50 млн. грн.
Кабмін знову береться регулювати ринок мінеральних добрив, що ледве встав на ноги. Цей намір зустріне серйозний опір виробників аміачної селітри. В першу чергу, "Рівнеазота" і черкаського "Азоту", частка яких на внутрішньому ринку постачань перевищує 60%. Саме цього добрива аграрії мають намір купити найбільше в першому півріччі - 1,080 млн. тонн. "Ми пропонуємо встановити ціну на нітрат амонію на рівні 2200 грн. за тонну", - повідомило джерело в МінАП. "Ми не згодні з такою ціною, оскільки зовнішній ринок диктує свої умови, а там це добриво дорожчає. В разі встановлення запропонованої ціни ми матимемо не більше 5-7% рентабельності", - сказав гендиректор "Рівнеазоту" Михайло Заблуда.
Він так само стурбований тим, що аграрії, не дивлячись на наближення сезонних закупівель, проявляють низьку активність. Мабуть, сільгоспвиробники чекають лобійованої фіксації ціни, а також обіцяної прем'єр-міністром дотації на купівлю добрив у розмірі 300 млн. грн. на весь 2010 рік. Поки ж селітру викуповують зовнішні споживачі і вітчизняні трейдери. Якщо так триватиме і надалі, попит на добриво знову буде відстрочений, як це було торік. Але зволікання з придбанням добрив навряд чи зіграє на руку сільгоспвиробникам. Адже в другому кварталі ціна газу може істотно підвищитися, на що виробники добрив можуть відреагувати зупинкою виробництва або істотним підвищенням цін. Крім того, до закінчення президентських виборів навряд чи варто розраховувати і на отримання дотацій з держбюджету, який все ще не прийнятий.
Таким чином, обидві сторони - і хіміки, і аграрії опинилися в досить лоскітливій ситуації. З одного боку виробники добрив отримали очікувану підтримку уряду зі зменшення собівартості продукції, що випускалася. Нагадаємо, ціна газу на перший квартал 2010 року для хіміків становить $255 за 1 тис. куб. м на засувці заводів замість $400 очікуваних. Торік цю пільгу виробники добрив отримали в обмін на обіцянку дотримуватися вартості селітри при постачаннях на внутрішній ринок у розмірі 2100 грн. за тонну. Незгода з позицією МінАП щодо цін в поточному році може призвести до того, що Кабмін позбавить хіміків вказаних преференцій.
З іншого боку, згода на умови МінАП позбавляє хіміків додаткових заробітків вже зараз, оскільки ринок на підйомі. Так, поточна вартість селітри на зовнішніх ринках складає близько $240 за тонну, що з врахуванням ПДВ дорівнює ціні на внутрішньому ринку у розмірі 2300 грн. за тонну. Таким чином, вже зараз втрати хіміків в разі збуту селітри на внутрішній ринок складуть 100 грн. на тонні, якщо вони погодяться піти на поступки аграріям. Надалі ця сума зросте ще, оскільки пік придбання селітри припадає на лютий-березень. До цього моменту сільгоспвиробники встигнуть викупити не менше 500 тис. тонн селітри, а хіміки втратять як мінімум 50 млн. грн.
Чим закінчиться переговорний процес між Мінпромполітики і МінАП з даного питання, доки сказати складно. Арбітром в цих дебатах буде Мінекономіки. Саме рішення може з'явитися вже наступного тижня. Але джерело в Мінпромі заявило про готовність допомагати виробникам добрив. "Ми стоятимемо на своєму до кінця, оскільки хімія має мінімальну рентабельність, не можна ламати цю тенденцію, аби не втратити галузь", - сказав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас