ТКЕ ввімкнули рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТКЕ ввімкнули рахунок

Енергетика
318
Щоб зменшити борги теплокомуненерго за спожиту електроенергію, Кабмін дозволив їм резервувати на спецрахунках в Ощадбанку 12% своїх щомісячних доходів. Таким чином, обленерго зможуть розраховувати на 200 млн грн. щомісячно. В умовах неплатежів комунальники будуть змушені зменшити платежі за газ і урізати зарплати.
Віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик повідомив агентству "РБК-Україна", що Кабінет міністрів вчора дозволив підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) залишати на своїх розподільних рахунках в Ощадбанку 12% щомісячного доходу для розрахунків за електроенергію. За його словами, така норма міститься в прийнятій постанові Кабміну №430.
Пітцик нагадав, що досі ТКЕ переказували всі свої кошти на рахунки НАК "Нафтогаз України" в рахунок оплати за спожитий газ, залишаючи на своїх рахунках лише суми, необхідні для виплати заробітної плати та обслуговування кредитів. Завдяки цій схемі Кабмін досяг скорочення заборгованості ТКЕ перед "Нафтогазом". Але це, за його словами, призвело до того, що в 2009 році почав формуватися борг ТКЕ перед обленерго за надану їм електроенергію. Переформатування платіжної дисципліни ТКЕ дозволить їм скоротити борги перед обленерго, які отримають близько 200 млн грн. щомісячно.
Отримати коментарі в НАК "Нафтогаз України" вчора не вдалося, але напередодні ДП "Газ України" повідомило, що заборгованість ТКЕ за газ з початку опалювального сезону 2009/10 вже досягла 2,88 млрд грн. (за попередній сезон - 1,99 млрд грн.). При цьому рівень платежів ТКЕ вже впав до 44%. "Наші доходи не зростають, а у нас і так забирають на спецрахунки кошти на нове устаткування, - зазначив директор Кіровоградського ТКЕ Володимир Куліков. - Тепер гроші, які ми могли б заплатити за газ або витратити на свої потреби, автоматично залишаться на цих рахунках". Враховуючи зниження оплати послуг ЖКП, комунальники побоюються, що тепер їм доведеться ще більше зменшити свої витрати. "Це означає, що підприємства своєчасно розраховуватимуться за електроенергію, але ми будемо позбавлені можливості розпоряджатися коштами самостійно. Значить, доведеться скоротити зарплати", - підкреслив директор Полтавського ТКЕ Леонід Братіков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас