Сорос підтримав банківські реформи Обами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос підтримав банківські реформи Обами

Казна та Політика
496
Джордж Сорос, відомий 79-річний американський інвестор, підтримав запропоновані президентом США Бараком Обамою реформи в сфері регулювання банківського сектора, заявивши про згубність принципу too big to fail, завдяки якому вижили в кризу багато найбільших американських банків, повідомляє В.
Американський мільярдер висловив підтримку планам Обами щодо зменшення розмірів банківських організацій і розділення комерційних (залучення депозитів, видача кредитів) і інвестиційних операцій. Навіть в разі реалізації реформ Білого дому багато інвестбанків все одно залишаться "надто великими, аби дати їм збанкрутіти", - відзначив Сорос.
Говорячи про природу сучасної кризи, фінансист заявив, що в економіці утворилась "супербульбашка, породжена самою системою". Регулятори і банкіри опинилися в полоні ілюзії, академічної істини про те, що ринки ефективні, були засліплені "ідеологією ринкового фундаменталізму", - сказав Сорос. При цьому, коли бульбашка луснула, уряди і регулюючі органи лише посилили ситуацію, різко зменшивши процентні ставки і безпрецедентно здешевивши позикові кошти.
Нагадаємо, що услід за пропозицією ввести спеціальний податок на банки для відшкодування втрат держави від програми TARP Обама недавно анонсував нові заходи, покликані обмежити системні ризики від банківської діяльності. Президент США пропонує накласти законодавчі обмеження на розміри пасивів найбільших банків, а також обмежити банківську практику торгівлі цінними паперами за рахунок власних коштів, зокрема за рахунок вкладів громадян, застрахованих державою. Серед нових заходів фінансового регулювання президент США також назвав лімітацію розмірів фінансових корпорацій і обмеження ділових зв'язків банків з такими "тіньовими" інвестиційними інститутами, як хедж-фонди і фонди private equity.
Фінансова криза показала, що найбільші комерційні банки США розрослися до такого розміру, що їх просто неможливо збанкрутити без збитку для фінансової системи в цілому (принцип too big to fail). Саме тому уряд США був змушений закачати сотні мільярдів доларів в такі фінансові корпорації, як Citigroup і AIG, аргументуючи це тим, що їх падіння принесло б незрівнянно більш руйнівні ефекти для фінансового сектора та економіки в цілому.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас