Британська економіка ризикує знов зануритися в рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британська економіка ризикує знов зануритися в рецесію

Казна та Політика
441
Останні новини про відновлення економіки Великобританії породили різні дискусії з приводу причин такого слабкого виходу з рецесії. Зростання ВВП виявилося на, на диво, низькому рівні 0,1%, тоді як експерти чекали цей показник на рівні 0,4% або більше.
Хоча 18-місячна рецесія закінчилася в технічному плані, економісти побоюються подальшого спаду. Слабкі економічні показники не вселяють довіри до запевнень уряду про те, що економіка відновлюватиметься нормальними темпами. Напередодні парламентських виборів, призначених на травень цього року, порушуються різні питання про плани провідних політичних партій щодо відродження британської економіки.
Експерти говорять про те, що процентна ставка навряд чи зросте найближчими місяцями, що означає удар по заощадженнях громадян. Падіння валютного курсу фунта стерлінгів роблять відпочинок британців за кордоном дорожчим, хоча слабка національна валюта йде на користь експортерам. Крихке відновлення економіки також загрожує ринку нерухомості і стабілізації на ринку праці, оскільки компанії не впевнені в економічних перспективах країни.
Міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг був змушений визнати, що країна може скотитися назад в рецесію, а глава уряду Гордон Браун попередив про "вибоїсту дорогу" на шляху до відновлення. Великобританія стала останньою країною з групи G7, яка вийшла з рецесії.
Наступне зведення економічних показників країни очікується в останній тиждень квітня, всього за декілька днів до передбачуваної дати виборів (6 травня цього року). Проте ці показники вже не можуть виграти від зростання продажів автомобілів або роздрібних продажів напередодні Різдва, які допомогли економіці Великобританії вийти з рецесії наприкінці 2009 року.
Наразі в країні розпалюються спекуляції на тему перенесення виборів на середину квітня або червень, що допоможе уникнути затьмарення виборів негативними фінансовими показниками. У свою чергу Банк Англії може бути змушений почати закачування в економіку нових мільярдів фунтів стерлінгів для того, щоб країна знову не скотилася в рецесію. Ситуація ускладнюється тим, що інфляція зростає, а застій в економіці триває. Разом з цим серед економістів і інвесторів збільшуються побоювання з приводу так званого "подвійного провалу", коли економіка знов може зафіксувати рецесію.
Нинішні офіційні дані про вихід з економічного спаду є тимчасовими показниками, які незабаром будуть уточнені на 0,1% або 0,2%. Причому це уточнення може бути як у бік збільшення, так і в бік зниження. Таким чином, не виключено, що Великобританія все ще перебуває в рецесії.
Експерти також відзначають зростаючу міжнародну заклопотаність тим, що Великобританія просто не змогла оцінити масштаби економічного спаду, як це зробили в США. Багато авторитетних економістів сумніваються в реальному виході країни з рецесії, називаючи цей процес чисто технічним і формальним.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас