Обама ставить на середній клас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама ставить на середній клас

Казна та Політика
450
Створення хороших і постійних робочих місць є головним з того, що можна зробити для відновлення середнього класу, вважає американський президент. "Щодня ми б'ємося за те, аби знову дати американцям роботу, створити хороші робочі місця і зміцнити нашу економіку. Додаткові кроки (з боку уряду) направлені на полегшення фінансового тягаря для сімей з середнього класу, які борються за виживання в нинішніх економічних умовах", - заявив президент Обама після зустрічі в Білому домі з групою економічних радників.
Нові ініціативи адміністрації були розроблені Робочою групою Білого дому по середньому класу, очолюваною віце-президентом Джо Байденом. Низка нових пільг буде надана найменш забезпеченим американським сім'ям. Ініціативи передбачають збільшення "ощадного кредиту" - податкової пільги на пенсійні заощадження американським сім'ям з річним доходом до $85 тис. Крім того, для таких сімей, в яких є маленькі діти і пристарілі, які потребують догляду, пільга буде збільшена з 20% відповідних витрат до 35%. Деякі податкові пільги можуть отримати також сім'ї з доходом до $115 тис. на рік.
Пакет заходів допомоги середньому класу передбачає полегшення виплат за федеральними студентськими кредитами сотням тисяч студентів США, які будуть обмежені 10% доходу позичальника, що перевищує прожитковий мінімум. Передбачається збільшити фінансування дитячих дошкільних установ в 2011 р. на $1,6 млрд., з тим аби вони могли додатково охопити ще 235 тис. дітей. В рамках програм допомоги сім'ям, що самостійно доглядають літніх родичів, пропонується збільшити бюджетні витрати на $102,5 млн.
Крім того, будуть змінені деякі правила, що стосуються ощадних рахунків, якими управляють роботодавці, з метою зробити їх прозорішими. Пропозиції Робочої групи вимагатимуть від компаній, що не пропонують пенсійних планів, прямого переказу коштів співробітників на пенсійні рахунки, якщо вони не віддають перевагу іншим варіантам.
"Нам необхідно зупинити ерозію упевненості середнього класу, щоб, коли американська економіка дійсно повернеться в нормальну колію, працюючі американці могли втілювати в життя свої мрії. Є низка заходів, які ми можемо зробити, аби цього добитися, кроків, які ми готові робити стосовно бюджету, і я викладу їх наступного тижня", - заявив президент США. Планується, що 1 лютого Барак Обама представить проект бюджету на 2011 фінансовий рік, який включатиме пропозиції щодо збільшення допомоги середньому класу.
Одночасно президент має намір попросити Конгрес заморозити витрати федерального бюджету на деякі програми державних агентств в 2011-2013 рр. Замороження торкнеться лише невеликої частини витрат і зачепить програми на $447 млрд. Йдеться не про припинення фінансування, а про те, що витрати по цих федеральних програмах не збільшуватимуться. Проте з врахуванням інфляції це означає фактичне скорочення бюджету. Адміністрація президента Обами розраховує, що завдяки замороженню програм за перші роки буде заощаджено лише $10-15 млрд. Проте протягом найближчих 10 років уряд США сподівається зберегти в цілому $250 млрд. коштів федерального бюджету.
Програми, витрати по яких можуть бути урізані, зросли в 2009 р. за обсягом витрат на 10% порівняно з попереднім роком. Тоді, як одним агентствам доведеться скорочувати витрати, інші, навпаки, отримають більше коштів з казни. Представники уряду США кажуть, що замороження програм не торкнеться міністерства оборони (Пентагон), міністерства національної безпеки і міністерства у справах ветеранів, фінансування яких, як очікується, буде збільшено. Висловлюються припущення, що постраждати від замороження федеральних програм можуть такі відомства, як міністерство торгівлі, міністерство внутрішніх справ (яке займається питаннями внутрішнього благоустрою), міністерство юстиції, міністерство праці, міністерство житлового будівництва і міського господарства, суди, сфери енергетики, транспорту, сільського господарства, охорони здоров'я і послуг, а також федеральне Агентство з захисту довкілля.
Ініціатива замороження направлена на скорочення розмірів нестримно зростаючого дефіциту державного бюджету США, який в 2009 р. досяг $1,4 трлн., у 3 рази перевищивши попередній рекорд. При цьому в 2010 р. перевищення витрат над надходженнями до казни прогнозується на рівні $1,5 трлн. Адміністрація Барака Обами неодноразово піддавалася критиці з боку республіканської меншості в Конгресі за дуже швидке зростання державних витрат. Розмір державного боргу США в 2009 р. більш ніж подвоївся, склавши $12 трлн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас