Олександр Лебедєв вилетів з "Аэрофлота" за 400 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Лебедєв вилетів з "Аэрофлота" за 400 млн дол.

Казна та Політика
1322
Російський "Аэрофлот" втратив найбільшого приватного акціонера: вчора рада директорів компанії схвалила викуп 25,8% її акцій в Національної резервної корпорації Олександра Лебедєва за $400 млн. Папери "Аэрофлот" може обміняти на авіаактиви "Ростехнологий", які повинні були увійти до холдингу "Росавиа". Але навіть якщо операція з "Ростехнологиями" не відбудеться, для "Аэрофлоту" викуп пакету НРК залишиться вигідним, вважають експерти.
Вчора рада директорів "Аэрофлота", засідання якої завершилося пізно увечері, "взяла до відома структуру операції" з придбання в Національної резервної корпорації (НРК) Олександра Лебедєва 25,8% власних акцій, говориться в повідомленні перевізника. Пакет буде викуплений SPV-компанією ТОВ "Аэрофлот-финанс". Як пояснили "Комерсантові" в "Аэрофлоте" і сам Лебедєв, операція схвалена. Її сума, за даними джерел, близьких до ради, складе $400 млн. Це майже на 20% дешевше, ніж вчора, коли пакет коштував на ММВБ ($492 млн).
Лебедєв додав, що операція безпосередньо зв'язана із операцією з викупу його пакету в лізинговій компанії "Ільюшин Финанс Ко" (25,8%) Внешэкономбанком за 5 млрд. руб. ($166 млн). Підприємець уточнив, що однією з умов операції було реінвестування отриманих за рахунок продажу пакетів НРК коштів в російські активи корпорації - авіакомпанію Red Wings, Національну земельну компанію (один з найбільших виробників картоплі в Росії) і Національну житлову корпорацію (будівництво малоповерхового житла).
Як менеджмент "Аэрофлота" розпоряджатиметься викупленими акціями, в компанії вчора коментувати відмовилися. Вперше про можливість викупу пакету в Олександра Лебедєва публічно заявив голова ради директорів компанії, міністр транспорту Ігор Левітін на нараді у першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова 30 грудня минулого року.
Левітін запропонував використовувати пакет як інструмент в операції із передачі "Аэрофлоту" авіаційних активів, які повинні були увійти до холдингу "Росавиа", що створюється з кінця 2008 року держкорпорацією "Ростехнологии". Після оцінки активів "Аэрофлот" передав би пакет НРК або його частину "Ростехнологиям" в обмін на їх авіакомпанії (ГТК "Россия", "Владивосток Авиа", "Оренбургские авиалинии" і частину інших).
ВАТ "Аэрофлот - российские авиалинии" - найбільша авіакомпанія в Росії. За 11 місяців 2009 років перевезла 8,01 млн пасажирів. Контролюючий акціонер - держава (володіє 51% акцій). Олександр Лебедєв став найбільшим приватним акціонером "Аэрофлоту" в 2003 році, купивши майже 30% акцій авіакомпанії в Millhouse Capital Романа Абрамовича, якому ці акції, у свою чергу, дісталися разом з іншими активами "ЛогоВАЗа" Бориса Березовського.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас