Греція пропонує Китаю купити її облігації на 25 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція пропонує Китаю купити її облігації на 25 млрд євро

Казна та Політика
677
Уряд Греції активно пропонує Китаю вкласти близько 25 млрд євро в грецькі державні облігації в надії знизити катастрофічно збільшений дефіцит держбюджету, пише газета Financial Times.
Посередником при проведенні переговорів між грецьким урядом і Державним управлінням валютного контролю КНР (State Administration of Foreign Exchange, Safe), яке управляє $2,4 трлн валютних резервів країни, виступає американський інвестиційний банк Goldman Sachs.
Один з високопоставлених грецьких чиновників сказав, що Афіни вітали б здійснення подібної операції. Конкретний обсяг випуску облігацій не називався, але чиновник повідомив, що в переговорах з Goldman Sachs згадувалась сума 20-25 млрд євро.
Уряд Греції вживає всіх можливих заходів для скорочення дефіциту держбюджету країни, який є найбільшим в Євросоюзі (12,7% ВВП). Як вважає уряд Греції, для цього їм необхідно розмістити в 2010 році облігації на 53 млрд євро (близько 20% ВВП).
Головний операційний директор Goldman Sachs Гарі Кон двічі відвідував Афіни для консультацій з прем'єр-міністром Греції Георгіосом Папандреу - в листопаді минулого року і в поточному місяці.
Поки що Китай відмовляється від операції. Проте скромніша пропозиція про купівлю облігацій на суму 5-10 млрд євро може виявитися успішнішою, вважають в уряді Греції після другого візиту Г.Кона.
Валютні резерви КНР лише в четвертому кварталі 2009 року зросли на $130 млрд. Джерела, близькі до Safe, повідомили, що в Китаю вже є "значний обсяг" грецьких боргових зобов'язань, і вони обережно ставляться до збільшення цього обсягу.
Раніше повідомлялося, що в понеділок, 25 січня, уряд Греції завершив розміщення євробондів з терміном обігу 5 років на суму 8 млрд євро, отримавши при цьому заявки на 25 млрд євро.
Генеральний директор грецького агентства із управління державним боргом Спірос Папаніколау заявив у вівторок, що Греція планує нове розміщення вже в наступному місяці. Цього разу будуть розміщені євробонди з терміном обігу 10 років. Уряд має намір остаточно визначити суму розміщення після вивчення реакції ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас