Депутати посваряться позачергово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати посваряться позачергово

Казна та Політика
891
Завтра депутати мають намір зібратися на позачергове засідання. Втім, може виникнути накладка - сесію ініціює фракція Партії регіонів, але на вогник до регіоналів обіцяють прибути прибічники Юлії Тимошенко, що напевно закінчиться конфліктом.
На порядку денному засідання Ради стоїть два питання: звільнення Юрія Луценка з посади голови МВС і законопроект першого віце-спікера Олександра Лавриновича щодо змін до закону про вибори президента в частині роботи виборчих комісій. Регіонал пропонує вилучити із чинного закону норму про кворум виборчої комісії, який сьогодні складає не менше двох третин її складу.
Перший заступник спікера пояснив свою ініціативу так: "Вказане положення використовується для зриву проведення засідань виборчих комісій шляхом відкликання їх зі складу членів комісій". Крім того, регіонал пропонує здійснювати зміни у складі комісій не пізніше, ніж за два дні до голосування. В той же час автор законопроекту не вказав альтернативні варіанти забезпечення кворуму комісій.
Депутати від БЮТ в засіданні Ради брати участь будуть, але зі своїми законодавчими ініціативами. Якщо ж їх пропозиція скасувати пункт в законі про вибори президента про голосування вдома без медичної довідки не буде підтримана, прибічники прем'єра обіцяють зібрати депутатів в п'ятницю. Крім того, соратники Юлії Тимошенко готують удар по опонентові свого лідера на виборах - Віктору Януковичу. За словами першого заступника голови фракції БЮТ Андрія Кожем'якіна, завтра його фракція вкотре запропонує створити Тимчасову слідчу комісію Ради для перевірки законності передачі в оренду Віктору Януковичу урядової резиденції "Межигір'я". Втім, як показує практика, створення ТСК - найкращий спосіб поховати питання.
Депутат від БЮТ Святослав Олійник говорить, що питання, внесені Партією регіонів до порядку денного, - ключові для регіоналів з врахуванням виборчої кампанії. Депутат відмовився прогнозувати вірогідність їх проходження через сесійну залу. "Завтра буде зрозуміло, чи приєднались під Віктора Януковича депутати з інших фракцій", - сказав він, додавши, що законодавча пропозиція Олександра Лавриновича абсурдна: "Поняття кворуму відноситься до природи колегіального органу. Невже ПР пропонує ухвалити протоколи, підписані одним членом комісії?".
В Партії регіонів називають високими шанси проходження цього документа. "Законопроект своєчасний. А що робити, якщо є два кандидати в президенти і думки їх представників в комісії розділяться. Треба підстрахуватися на випадок, якщо члени комісій від БЮТ зриватимуть роботу", - заявив регіонал Валерій Бондик. Він додав, що в Партії регіонів упевнені в членах комісій зі своєї квоти.
Крім законодавчих ініціатив, регіонали вкотре спробують відправити у відставку главу МВС Юрія Луценка (через нещодавній конфлікт довкола поліграфічного комбінату "Україна"). За словами Валерія Бондика, в світлі подій, пов'язаних з комбінатом, шанси на відставку міністра зросли. "На засіданні я назву всіх наближених до нього генералів, що беруть участь в незаконних схемах з нерухомістю і здирництвом", - пообіцяв депутат.
Кадрову ініціативу регіоналів готова підтримати депутатська група "Єдиний центр", що складається з восьми членів, про що заявив партійний функціонер ЄЦ Ігор Кріль. Не виключено, що відставку свого колишнього соратника підтримає і депутатська група "За Україну" В'ячеслава Кириленка, аргументуючи свою позицію втручанням міліції у виборчий процес. Втім, без голосів КПУ і ще десятка депутатів з інших фракцій залишити без голови міністерство не вийде.
Комуністи, без яких вірогідність позитивного для регіоналів голосування наближається до нуля, налаштовані скептично. У КПУ вважають, що голосів для відставки Юрія Луценка не вистачить. "Це питання фракція обговорить вранці, перед засіданням, та варто заслухати звіт міністра і розібратися в його роботі не лише по ситуації на комбінаті "Україна", - заявив депутат від КПУ Олександр Голуб.
Комуніст розвіяв плани регіоналів з приводу зміни виборчого законодавства, сказавши, що його фракція проти змін закону про вибори президента перед другим туром.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас