Підприємці збільшили рівень оптимізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємці збільшили рівень оптимізму

Казна та Політика
896
Очікування підприємцями швидкого завершення кризи для їх бізнесу покращились. Вчора аудитор Ernst & Young повідомив, що якщо півроку тому основною складністю для українських компаній було зниження продажів, то тепер - посилення конкуренції. Серед ключових проблем бізнесу, які збережуться найближчим часом, - валютні ризики і скорочення персоналу.
Вчора аудиторська компанія Ernst & Young і Європейська бізнес-асоціація оприлюднили п'ятий щоквартальний звіт "Вплив економічної кризи на українські компанії". Опитування 68 компаній, проведене з 20 грудня 2009 року по 13 січня поточного, показало, що перелік основних проблем підприємців залишився незмінним, але стабілізація економічної ситуації налаштовує їх на оптимістичні оцінки.
Багато проблем почали менше непокоїти підприємців. Так, зниження обсягів продажів півроку тому побоювались 65%, а тепер лише 43% опитаних, затримка платежів з боку клієнтів хвилює 49% компаній, тоді як раніше - 59%. Втім, в переліку актуальних проблем з'явилося посилення конкуренції - про нього заявили 49% респондентів, тоді як раніше конкуренція нікого не хвилювала. Не дивлячись на продовження негативних тенденцій в економіці, лише 34% респондентів оголосили про зниження продажів (раніше - 76%). Така ж кількість опитаних повідомила про зростання продажів (12%). Це підтверджує, що бізнесмени вважають період спаду завершеним і поступово повертаються до планів експансії, вважає керуючий партнер Ernst & Young Олексій Кредисов.
Ще один привід для оптимізму - зростання кількості компаній, які заявили про збільшення обсягів виробництва. З часу проведення попереднього аналізу їх частка збільшилася з 30% до 34%, тоді як частка компаній-аутсайдерів знизилася з 55% до 47%. "Існує часовий лаг між збільшенням обсягів продажів і зростанням виробництва. Тим більше що в результаті різкого зниження попиту на початку кризи компанії зібрали значний обсяг продукції на складах", - зазначає Кредисов. Експерти частково погоджуються з висновками дослідження.
"Причини для оптимізму існують. Особливо враховуючи, що, на відміну від попередніх президентських виборів, від нинішніх не чекають ні масового перерозподілу власності, ні ще більшого посилення податкового преса", - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. "Наш досвід спілкування з підприємцями показує, що, не дивлячись на проблиски оптимізму, настрої в цілому обережні.
Бізнесмени бачать дуже повільне відновлення економіки і поліпшення бізнес-клімату", - зазначає керівник програми IFC "Розвиток підприємництва в Україні" Санжар Ібрагімов. Чинники ризику бачить і Кредисов: "Попередні кризи показують, що після їх закінчення основними проблемами стають висока інфляція або девальвація, а також зростання безробіття. Ця тенденція підтверджена і в нашому звіті". Валютні ризики хвилюють найбільшу кількість респондентів - 68% (раніше - 63%). До того ж багато компаній, як і раніше, планують скорочення персоналу - їх частка зросла з 52% до 58%.
Крім цього, підприємці мають намір зменшувати адміністративні витрати (82%), домогтись кращих умов від орендодавців (80%) і підвищити операційну ефективність (62%). До того ж індекс інвестиційної привабливості України майже не змінився - 2,57 за п'ятибальною шкалою (раніше - 2,56) - і залишається несприятливим для інвесторів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас