Ринок не очікує від ФРС підвищення ставок або рішучих заяв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок не очікує від ФРС підвищення ставок або рішучих заяв

Фондовий ринок
274
Комітет із відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США за підсумками дводенного засідання 26-27 січня, ймовірно, залишить незмінною базову відсоткову ставку в діапазоні 0-0,25% річних, прогнозують аналітики, опитані закордонними ЗМІ.
Видання MarketWatch іронізує з приводу настроїв інвесторів, які чекають подальших дій ФРС, порівнюючи їх з капризними дітьми на задньому сидінні автомобіля в тривалій подорожі, які, ледве автомобіль від'їде від дому, починають запитувати: "Ми вже приїхали?". На думку експертів, які пильно стежать за всіма сигналами американського ЦБ, дорога, як і раніше, має бути довгою.
"Я не чекаю нічого від цього засідання ФРС - вже звичайно, жодних політичних рішень", - заявив головний економіст Standard & Poor's Девід Уїсс.
Аналітики, як і раніше, переконані, що нинішні рекордно низькі ставки будуть збережені на колишньому рівні протягом "тривалого періоду часу".
Уісс зазначив, що за час, який минув з моменту попереднього засідання FOMC в середині грудня, економічна кон'юнктура навряд чи покращилась.
"З минулого засідання ФРС потік економічних даних в кращому разі був змішаним, а в деяких секторах економіки відбулись погіршення", - згоден зі своїм колегою економіст BNP Paribas Бріан Фаббрі.
Так, в понеділок стало відомо, що продажі на вторинному ринку житла в США в грудні впали на 16,7% - до 5,45 млн будинків в річному вирахуванні. Аналітики чекали зниження на 9,8% - до 5,9 млн будинків. Падіння стало максимальним за весь час відстеження цього показника, що почалося в 1968 році.
Погіршення кон'юнктури фондових ринків минулого тижня, в результаті якого американські індекси за три дні втратили більше 5%, є нагадуванням, що безпрецедентні урядові заходи, які підштовхнули ралі в 2009 році, почнуть поступово скорочуватися цього року, пише The Wall Street Journal. Враховуючи, якими грандіозними і глобальними були ці стимул-реакції, просте підвищення процентних ставок в США навряд чи стане позитивним чинником для ринків.
Ці та інші негативні сигнали змусять членів Комітету бути украй обережними, оскільки економіка ще недостатньо зміцнилась для підвищення ставок.
Крім того, дехто з економістів вважає, що невизначеність відносно долі нинішнього глави ФРС Бена Бернанкке і невирішеність питання про його переобрання на другий термін також змусять членів комітету утриматися від доленосних рішень.
"Я не чекаю будь-яких змін до тих пір, поки економічна ситуація не покращиться кардинально і ми не побачимо, що безробіття знижується принаймні два місяці поспіль", - відзначив Уїсс.
В теперішній час рівень безробіття в США залишається стабільно високим, приблизно на рівні 10% - близько до максимуму за 26 років.
За даними опитування майже 70 аналітиків, базова процентна ставка в США залишатиметься на поточному рівні до листопада 2010 року, а потім ФРС почне її підвищувати. Середні очікування більше 50 експертів на кінець цього року складають 0,75% річних.
При цьому середній прогноз 47 фахівців на кінець першого кварталу 2011 року для вартості грошей складає 1,25%, другого кварталу - 1,75%, третього кварталу - 2,25% річних. Опитування проводилось агентством Bloomberg з 5 по 12 січня.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку в даний час становить 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних, Банку Японії - 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас