Угорщина знижує ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина знижує ставки

Казна та Політика
634
Центральний банк Угорщини вчора знизив процентну ставку до рекордного значення. "Фундаментальна ситуація не покращилася. За останній місяць в економіці Угорщини не стало менше ризиків. Тому ми опускаємо ставку дрібним кроком - не на 50, а на 25 базисних пунктів, до 6%. Подальша її зміна залежатиме від динаміки ризиків", - повідомив на прес-конференції керівник Національного банку Угорщини Андраш Шимор.
З липня 2009 р. Угорщина опустила облікову ставку на 3,5 процентних пунктів - до 6%. Такий низький рівень з часу падіння комуністичного ладу був зафіксований єдиний раз - з вересня 2005 р. по травень 2006 р. Тоді зниженням процентної ставки уряд гасив курс національної валюти - форинта, який зростав у зв’язку з притоком іноземних інвестицій, пов'язаним зі вступом країни до Євросоюзу в 2004 р.
Сьогодні Угорщина зіткнулася з набагато серйознішою проблемою - падінням споживчих витрат, викликаних скороченням економіки. За урядовими прогнозами, нестача попиту буде до 2012 р. утримувати інфляцію нижче цільового рівня (3%), що дає широкий діапазон для ігор з процентною ставкою.
"В Угорщині спостерігаються дуже агресивні цикли зміни процентних ставок. Те, що робить центральний банк, можна вважати чудовим балансуванням між запитами економіки і вимогами інвесторів, які хочуть отримувати преміальні у зв'язку з ризиками, дуже сильно збільшеними після того, як країна загрузнула в боргах", - розмірковує стратег лондонського банку BNP Paribas Бартос Павловськи.
Як писали "ЭИ", в жовтні 2008 р. Угорщина виявилася другою після Ісландії великою жертвою світової кризи. Її експортно орієнтована економіка скоротилася на 7,5%, і щоб уникнути дефолту, уряд був змушений позичити в інших держав $30 млрд. Державний борг країни роздувся до 79,8% ВВП - удвічі вище, ніж в сусідньої Румунії та Словаччини. За словами експертів, це обмежило можливості знижувати облікову ставку, оскільки у зв'язку зі збільшеними ризиками кредитори вимагали від Угорщини високих відсотків за кредитами.
Під тиском Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших інвесторів Угорщина радикально урізала державні витрати, звівши дефіцит бюджету до 3,9% від ВВП. У другій половині 2009 р., коли в Європі з'явилися ознаки відновлення, економіка Угорщини, яка скоротила споживання, продовжувала падати.
Та підбадьорені позитивними загальносвітовими тенденціями інвестори ослабили тиск на уряд цієї країни, давши простір для зниження процентних ставок, за допомогою яких влада планує сповільнити спад. За прогнозами міністра фінансів цієї країни Петера Оско, в 2010 р. ВВП Угорщини скоротиться на 0,6% після падіння на 6,7% в 2009 р.
Рішення центробанку дало ґрунт для популізму. Опозиційна правоцентристська партія Fidesz, якій багато аналітиків пророкують перемогу на парламентських виборах у квітні 2010 р., звинуватила представників влади в тому, що вони через особисті інвестиційні інтереси зволікали зі зниженням процентної ставки, це і губило економіку.
"Час виправдав позицію Fidesz. Більше року тому ми просили Нацбанк різко опустити облікову ставку до 6%. Тоді соціалістична партія і уряд розкритикували Fidesz. У результаті за останній рік економіка занурилася в найглибшу кризу, і тисячі людей втратили роботу", - заявив в прес-релізі глава виборчого штабу Fidesz Петер Сіярто.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас