Спрощенцям пропонують передвиборчий пряник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спрощенцям пропонують передвиборчий пряник

Казна та Політика
6998
Експерти переконані, що спроба підкоригувати систему оподаткування нашвидкуруч лише створить підприємцям нові проблеми зі сплати податків.
Завтра на черговому засіданні уряд розгляне законопроект про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва, розроблений Держкомпідприємництва і Радою підприємців.
Документ передбачає введення для малого і середнього бізнесу єдиного податку, який має замінити:
- податок на прибуток підприємств;
- податок на прибуток фізосіб в частині доходів, отриманих в результаті госпдіяльності;
- комунальний податок;
- плату за торговельний патент;
- податок на землю;
- податок на промисел;
- збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;
- збір за спеціальне використання природних ресурсів;
- платежі до фонду соцзахисту інвалідів;
- податок на додану вартість, за винятком ПДВ, сплачуваного фізособами, що реєструються як платники цього податку, і юрособами, які вибрали ставку оподаткування 6% суми виручки від реалізації продукції.
В парламенті в ініціативи уряду є конкуренти. У березні 2009 р. бютівці Андрій Сенченко і Сергій Велижанський зареєстрували проект закону №4112 про спрощену систему оподаткування, своє бачення питання запропонував і Анатолій Гриценко (НУ-НС), зареєструвавши законопроект №4549-2. Раніше, в 2000 р., реформувати спрощену систему намагалися депутати Олексій Шеховцов, а в 2003 р. - Сергій Слабенко, але жоден з пропонованих документів так і не набув чинності.
За проектом закону, запропонованим на розгляд Кабміну, ставка єдиного податку встановлюється щороку сільськими, селищними і міськрадами залежно від обсягу виручки від реалізації продукції в попередньому році: до 1 тис. мінімальних зарплат - від 8% до 40% мінімальної зарплати, до 1500 - від 40% до 74%. Якщо орган місцевого самоврядування не визначив розмір єдиного податку, його ставка складе 8% мінімальної зарплати. Ставка податку для осіб, які працюють на всій території країни, складає 74% мінімальної зарплати. Для юридичних осіб ставка єдиного податку запропонована у розмірі 6% в разі окремої сплати ПДВ і 10% - якщо ПДВ входить до суми єдиного податку.
Як зазначила голова ради підприємців при Кабміні Оксана Продан, розроблений проект розширює дію спрощеної системи оподаткування. При цьому запропонована прив'язка розміру податку до мінімальної зарплати, що дозволить враховувати індекс інфляції. При обігу 740 тис. грн. максимальний платіж складе 296 грн., мінімальний - 59 грн. При обігу 1 млн. 110 тис. грн. максимальний платіж досягне 550 грн. "Ці суми не лише погоджені з бізнесом, але ними ініційовані", - говорить пані Продан. За її словами, після набуття чинності документа платники єдиного податку, застраховані у фондах соцстрахування, в разі недостатнього пенсійного внеску зможуть добровільно робити внески для забезпечення пенсійного стажу.
Однак депутати сумніваються, що проект буде швидко проголосовано в парламенті, куди він має бути внесений після прийняття Кабміном. Заступник голови комітету Ради із промислової і регуляторної політики Ксенія Ляпіна (НУ-НС) вважає, що депутати не підтримають законопроект, бо за допомогою його внесення "Юлія Тимошенко намагається отримати голоси бізнесу на виборах". Крім того, вона вважає, що в період кризи змінювати систему оподаткування не варто - це лише погіршить сплату податків. Втім, глава представництва Держкомпідприємництва в Києві Віталій Апостолов вважає, що удосконалення спрощеної системи потрібне, особливо в частині звітності і розділення родинного і неродинного бізнесу. Член суспільної колегії при Державній податковій адміністрації Дмитро Видолоб вважає, що спрощене оподаткування - єдиний механізм, що захищає бізнес в умовах жорсткого держрегулювання і відсутності кредитування, і змінювати його зараз означає лише створити додаткові перешкоди.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас